Iran je pozvao ambasadora Velike Britanije u Teheranu da obrazloži današnje "ilegalno oduzimanje" iranskog naftnog tankera u Gibraltaru, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi za državnu televiziju, prenosi Rojters.

Šef španske diplomatije Žozep Borel izjavio je da su zahtev Velikoj Britaniji uputile SAD.

Pročitajte još: Tramp: Ne igrajte se vatrom!

Pripadnici britanske mornarice su potom intervenisali i zatražili da tanker uplovi u luku Gibraltara koji je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva, na mestu gde se spajaju Atlantski okean i Sredozemno more.

Gibraltar, prekomorska britanska teritorija, danas je zadržao supertanker Grejs 1 zbog sumnje da nosi sirovu naftu za Siriju, kršeći sankcije Evropske unije protiv te zemlje.

Pročitajte još: Iran probio granicu zaliha uranijuma iz nuklearnog sporazuma

Vlada Gibraltara navela je u saopštenju da ima osnova za sumnju da je tanker prevozio sirovu naftu ka rafineriji Banjas u Siriji, koja je u vlasništvu osobe koja je pod sankcijama EU.

Premijer Gibraltara Fabian Pikardo rekao je da su uz njegovo odobrenje lučke snage i agencije za sprovođenje zakona zatražile pomoć od Kraljevske mornarice u realizovanju operacije.