GRCI su danas, na vanrednim parlamentarnim izborima, odlučivali o tome ko će voditi zemlju u naredne četiri godine. Sva istraživanja agencija i raspoloženje birača, o čemu su tokom dana javljali izveštači sa izbornih mesta, upućuju na to da bi trebalo da dođe do promene vlasti.

Prema ovim prognozama, radikalno levu stranku Sirizu i premijera Aleksisa Ciprasa na kormilu Grčke zameniće konzervativna Nova demokratija, a novi premijer bi postao Kirijakos Micotakis.

Juče ujutru, tačno u 7.00, otvoreno je 21.478 biračkih mesta u 59 izbornih oblasti, na kojima su 9.903.864 birača sa pravom glasa iskazala svoju biračku volju. Na ovim izborima granica za glasanje je pomerena, pa tako biračko pravo na nacionalnim izborima po prvi put imaju i koji imaju 16 godina, pod uslovom da do kraja ove godine pune 17 godina. Tako će prvi put glasati 519.227 birača, onih između 17 i 21 godine. Na drugoj strani starosnog pola je 2.213.930 glasača koji su stariji od 71 godine.

Glavni politički takmaci Cipras i Micotakis glasali su u ranim jutarnjim satima, praćeni svitom izveštača i predstavnika medija koji su im naklonjeni.

Aleksis Cipras, vrlo optimističan uprkos prognozama, pozvao je mlade da ne propuste šansu da donesu ključnu odluku koja određuje budućnost zemlje.

Lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis, burno pozdravljen pokličima "premijer, premijer", u radničkom kvartu Peristeri, u pobedničkom tonu je rekao da ovaj praznik demokratije najavljuje da će sutra ujutru za otadžbinu osvanuti bolji dan.

Aleksis Cipras / Foto EPA


Internet portali su preplavljeni fotografijama sa izbornih mesta. Od uobičajenih scena, sa brojnim ventilatorima, lepezama, mokrim peškirima, kojima članovih izbornih odbora pokušavaju da se odbrane od visoke temperature, do scena na kojima glasači dolaze u kupaćim kostimima, ili tek ogrnuti peškirima, pristigli sa obližnjih plaža.

Može da zvuči neobično, ali upravo ta okolnost da bi dobar broj glasača mogao da pretpostavi kupanje zakonski obaveznom glasanju, može presudno da utiče na rezultate glasanja.

Kirijakos Micotakis / Foto AP


Analitičari smatraju da bi pristalice manjih partija koje se bore da pređu cenzus od tri odsto, mogle ključno da utiču na rezultate izbora i odrede sudbinu konzervativne Nove demokratije.

PROČITAJTE I: CIPRAS PLAĆA CEH: Grci danas na vanrednim parlamentarnim izborima

Ukoliko se ti glasači, prema analizama, to su muškarci između 18 i 35 godina, naklonjeni Zlatnoj zori, Grčkom rešenju i Varufakisovoj MeRa 25, odluče za plažu, umesto za glasanje, lako se može dogoditi da ove partije ne pređu cenzus, a da njihovi glasovi, po slovu zakona, odu na konto stranke koja je osvojila najviše glasova.

Medijska predviđanja su da bi tako Nova demokratija u parlamentu, koji ima 300 mesta, sa sedam stranaka imala 155 poslanika, sa šest stranaka 158, a ako bi cenzus prešlo samo pet stranaka, broj konzervativnih poslanika bi bio čak 162.


NOVINARI

U Medijskom centru u Magaro Zapiju, bivšoj kraljevoj palati u najvećem grčkom parku, u strogom centru Atine, rezultate glasanja prati 320 akreditovanih novinara, među njima i 80 stranih iz 15 zemalja.