Džihadisti i pobunjenici su se danas povukli iz jednog od ključnih područja u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib koja je meta ofanzive sirijske vojske, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Kako je navedeno, pobunjenici su napustili grad Kan Šejkun kao i obližnja područja na severu susedne provincije Hama.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je da se tim povlačenjem važan turski posmatrački punkt, desetak kilometara južno od Kan Šejkuna, našao u okruženju snaga lojalnih predsedniku Sirije Bašaru el-Asadu.

Pročitajte još: OFANZIVA ASADA: Sirijska vojska osvojila strateški važan grad između Damaska i Alepa

Sirijska vojska je tokom proteklog meseca uz pomoć Rusije pojačala bombardovanje Idliba i susednih područja nad kojima nema kontrolu u provincijama Hama, Alep i Latakija.

Vojska je u nedelju zauzela teritoriju severno od strateški važnog Kan Šejkuna.

Turska, zaštitnica pobunjeničkih grupa u Idlibu, prisutna je u toj sirijskoj provinciji u skladu s prošlogodišnjim dogovorom s Rusijom, postignutim da bi se sprečila ofanziva velikih razmera.

Pročitajte još: Sirija bombardovala turska oklopna vozila

Tim dogovorom je predviđeno stvaranje demilitarizovane zone koja bi razdvojila snage sirijske vlade i područja pod kontrolom džihadista kao i uspostavljanje turskih posmatračkih punktova u Idlibu.

Tenzije između Damaska i Ankare su juče eskalirale kada je turski vojni konvoj došao u blizinu Kan Šejkuna.

Vlada u Damasku je optužila Tursku da je poslala "vozila puna municije" da bi spasila džihadiste od napredovanja sirijske vojske. Prema navodima Opservatorije, ruski i sirijski avioni su napali konvoj, pri čemu je poginulo troje ljudi.

Provladin sirijski list al-Vatan je danas potvrdio da je meta vazdušnog udara bilo pobunjeničko vozilo koje je predvodilo konvoj.

"To je bilo jasno upozorenje protiv turskih pokušaja oživljavanja terorista", naveo je taj dnevni list.

Turska je "snažno" osudila taj napad i ocenila da je on "suprotan postojećim dogovorima, saradnji i dijalogu s Rusijom".

Posle osam godina rata provincija Idlib i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Tu je dominantna džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Šam, nekadašnji sirijski ogranak al-Kaide. U Idlibu su prisutne i druge pobunjeničke grupe.

U Idlibu borave i stotine hiljada raseljenih lica iz drugih zona borbenih dejstava, zbog čega se UN plaše humanitarne katastrofe u slučaju nastavka borbi.