Prodaja automobila u Indiji pala je u julu deveti mesec uzastopno, zbog čega sve veći broj proizvođača vozila otpušta radnike i privremeno obustavlja proizvodnju kako bi držao troškove pod kontrolom, prema izvorima i dokumentima u koje je Rojters imao uvid.

Japanski proizvođač automobila Tojota i južnokorejski Hjundai poslednje su u nizu kompanija koje su najavile obustavu proizvodnje kako bi se izborile s padom prodaje, navodi britanska agencija, koja je dobila na uvid kompanijske dopise zaposlenima.

Prodaja putničkih vozila u Indiji je pala u julu najbržim tempom u gotovo dve decenije. Pad prodaje je pokrenuo veliko gašenje radnih mesta u indijskom automobilskom sektoru, pri čemu su mnoge kompanije bile prinuđene i na višednevno zatvaranje fabrika i ukidanje smena.

PROČITAJTE JOŠ - Volvo povlači milion vozila zbog opasnosti od požara

Izvori Rojtersa kažu da je sve više kompanija počelo da otpušta privremeno zaposlene jer se usporavanje prodaje pogoršava.

Indijska jedinica korporacije Denso, koja proizvodi pogonske i klimatizacione sisteme za automobile, otpustila je oko 350 privremeno zaposlenih u svojoj fabrici u Manesaru, na severu Indije, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa dešavanjem.

Kompanija Belsonika, koja je u vlasništvu najvećeg indijskog proizvođača automobila Maruti Suzukija, a proizvodi rezervoare za gorivo i kočione pločice, takođe je otpustila više od 350 radnika u Manesaru, kažu dva izvora.

Iz te dve kompanije nisu odgovorili na zahtev za komentarom.

Britanska agencija je ranije ovog meseca objavila da su proizvođači automobila, komponenti i prodavci vozila u Indiji već ugasili 350.000 radnih mesta.