Svemirska kapsula "Sojuz" s prvim ruskim humanoidnim robotom Fedorom nije uspela danas da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu u predviđeno vreme, javile su ruske novinske agencije.

Spajanje s Međunarodnom svemirskom stanicom bilo je predviđeno za 7.30 prema centralnoevropskom vremenu, međutim, sada letelica treba ponovo da počne manevrisanje za to pristajanje.

Direktan prenos pristajanja na internet-sajtu ruske svemirske agencije "Roskosmos" prekinut je kada se "Sojuz" nalazio oko stotinu metara od stanice.

Kapsula nije mogla da pristane zbog nedostataka u sistemu priključenja Međunarodne svemirske stanice, rekao je jedan ruski izvor, a prenela ruska agencija RIA Novosti.

"Roskosmos" je saopštio da se sada razmatra drugi pokušaj pristajanja i da nema nikakvih opasnosti za Međunarodnu svemirsku stanicu i njenu posadu. Američka svemirska agencija NASA saopštila je da sledeći pokušaj spajanja može da bude najranije u ponedeljak ujutro.

Robot nazvan Fedor poleteo je na raketi "Sojuz" sa ruskog kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu u četvrtak, a danas je letelica trebalo da stigne do stanice. Robot je visok 180 centimetara i težak 160 kilograma.

Pročitajte još: PRVI RUSKI ROBOT KRENUO KA SVEMIRSKOJ STANICI: Čovekoliki Fjodor u kosmosu

Fedor je trebalo da ostane na stanici deset dana i da se vrati na Zemlju 7. septembra.

Robot ima naloge na društvenim mrežama "Instagram" i "Tviter", gde se prenose njegove dnevne radnje, kao, na primer, kako uči da otvori flašu vode.

U KOŠTAC SA GRAVITACIJOM

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici, Fedor treba da proveri svoje kapacitete u uslovima vrlo slabe gravitacije, uz nadzor ruskog kosmonauta Aleksandra Skvorcova. Među njegovim glavnim sposobnostima je imitiranje ljudskih kretnji, što znači da može da pomogne kosmonautima da obavljaju svoje zadatke.