MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


Na prvom zasedanju novog sastava Vrhovne rade izabran je, dosad najmlađi, premijer Ukrajine - Aleksej Gončaruk (35). Za njega je, od 363 poslanika, glasalo 290. Do sada nije zauzimao političke funkcije, već je radio u biznisu.

Pročitajte još: Nezvanična parada u Kijevu povodom dana nezavisnosti

Poslanici iz Porošenkove partije Evropska solidarnost su bili protiv kandidature Gončaruka, smatrajući da on nije odgovarajuća osoba. Poslanik Opozicione platforme Jurij Bojko je bio razočaran govorom novog premijera i istakao je da nikakve investicije neće doći u Ukrajinu sve dok traje rat u Donbasu.

Pročitajte još: DOK SE U MINSKU RAZGOVARA O PRIMIRJU: U Lugansku oboren naoružani ukrajinski dron

Među 15 ministara i dva potpredsednika Vlade, na funkciji ministra unutrašnjih poslova ostao je Arsen Avakov, koji je tu dužnost obavljao i u prethodnoj vladi. Novi ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko (49), ranije zamenik ministra spoljnih poslova, kazao je da mu je prioritet da se ubrza normalizacija odnosa sa Donbasom.

Novi ministar odbrane je Andrej Zagorodnjuk, koji se nije bavio vojnim pitanjima, već biznisom u sferi transporta i u rudarstvu. On je kao glavni zadatak istakao borbu protiv korupcije i ulazak u NATO.

Za skidanje poslaničkog imuniteta na prvom zasedanju Vrhovne rade, inače, glasalo je 283 poslanika od ukupno 363. Za taj predlog je čak glasao i Porošenko, kome prete raznim optužbama. Porošenko je kazao da je za skidanje imuniteta poslanicima, jer je to kretanje ka EU.NEUSPELA RAZMENA ZAROBLjENIKA

Posle višečasovnog čekanja na aerodromima "Žuljani" u Kijevu i u Moskvi, rodbina zatvorenika koje je trebalo da razmene Ukrajina i Rusija razočarano se vratila kućama, pošto je predstavnica Službe bezbednosti Ukrajine Jelena Gitljanska kazala da još nije završen pregovarački proces. Nije jasno hoće li biti po formuli - 33 za 33 ili 35 za 35. U Kijevu pišu o tome ko je planiran za razmenu, ali u Moskvi ćute. Glavne "zvezde" razmene trebalo je da budu ukrajinski režiser Oleg Sencov, osuđen zbog organizacije terorističke grupe na Krimu, i kijevski novinar Kiril Višinski.