Hongkonška policija sprečila je danas antivladine demonstrante da blokiraju pristup aerodromu, ali je drugu noć za redom bacala suzavac u gusto naseljenom kvartu Mong Kok u 14. nedelji nemira.


Policija je proverila karte i pasoše kako bi dozvolila samo putnicima u avionu da prođu do aerodroma kako bi izbegli da se ponovi haos od prošlog vikenda, kada su aktivisti blokirali prilazne puteve, bacali kamenje na vozove i smeće po stanici podzemne železnice MTR u obližnjem gradu Tung Čung, javlja Rojters.


Hongkonški aerodrom bio je česta meta demonstracija ovog leta, što je dovelo do velikih poremećaja u redu letenja.


Policija je juče ispalila gumene metke, suzavac i biber sprej kako bi rasturila demonstrante koji su se okupili ispred stanice metroa na gusto naseljenom poluostrvu Kaulun.


Pročitajte još: KOLAPS U HONGKONGU: Protesti otkazali letove


Liderka Hongkonga Keri Lam je ove nedelje povukla zakon o ekstradiciji, kao jednu od četiri mere za umirenje demonstranata, ali su to oni, međutim, ocenili kao zakasneli korak.


Zakon koji omogućuje izručenje Kini osumnjičenih radi suđenja, izazvao je u junu proteste, koji su tokom leta prerasli u šire demonstracije za demokratiju.