ZAHVALjUJUĆI električarima iz francuske elektrodistribucije, u četvrtak je spasen pilot belgijskog vojnog vazduhoplovstva koji je ostao da visi zakačen padobranom na žicama dalekovoda posle pada lovca tipa F16 u Bretanji. Spasao se i drugi pilot koji se nalazio u letelici.

Belgijski vojni avion srušio se oko 11 sati, iz još nepoznatih razloga, u žitno polje nedaleko od regionalnog puta između mesta Landol i Plivinje u francuskom departmanu Morbijan u regionu Bretanje. Zanimljivo je da su belgijske vazdušne snage tu informaciju najpre saopštile preko društvenih mreža.

Avion je poleteo iz belgijskog mesta Floren u oblasti Namir u Valoniji i trebalo je da sleti u vojnu bazu u blizini francuskog grada Lorjena, takođe u Bretanji, pre nego što se vrati u Belgiju.

Pilot i kopilot su uspeli da iskoče i spasu se. Prvom su odmah pritekle u pomoć spasilačke ekipe, dok je drugi prvo morao da bude skinut s dalekovoda.

Saopšteno je i da je prilikom pada aviona oštećen krov jedne kuće. Očigledno je da je zamalo izbegnuta velika tragedija.

Izvori s lica mesta ističu da u avionu nije bilo naoružanja i da se njegovi ostaci ispituju.(sputniknews.com)