Od stalnog dopisnika: PARIZ


PLjAČKA o kojoj priča cela Francuska dogodila se u noći između srede i četvrtka, kada su šestorica maskiranih napadača kravatama vezali grofa i groficu Patrisa i Kristinu de Vogue, stare 90 i 78 godina, vlasnike dvorca Vo le Vikont, jednog od najpoznatijih u zemlji, i iz njihovih privatnih odaja odneli nakit, među kojima i onaj sa smaragdima, u vrednosti od oko dva miliona evra.


Vest o pljački prati i zanimljiva priča o dvorcu koji su grof i grofica dobili kao venčani poklon od mladinog oca 1967. godine. Ova palata, na pedesetak kilometara južno od Pariza je izgrađena između 1656. i 1661. godine, a po ugledu na ovo zdanje uređen je kraljevski dvorac u Versaju. Reč je o najvećem privatnom posedu u Francuskoj, koji se prostire na 500 hektara i koje svake godine obiđe 250.000 posetilaca.


Bivši indendant Luja Četrnaestog, Nikola Fuke, hteo je da impresionira kralja, pa je napravio takvo zdanje koje je izazvalo vladarevu ljubomoru, zbog čega je doživotno zaključan iza rešetaka. Luj Četrnaesti je bio očaran fontanama u vrtu i prijemom koji je organizovan za hiljadu zvanica. Među mnogobrojnim skulpturama, jedna je prekrivena sa čak deset hiljada zlatnih listova.


Kada je uhapsio Fukea, kralj je najlepše predmete preselio u Luvr i Versaj.