LONDON - Evropska unija saopštila je danas da su se pregovarači Britanije i EU složili da nastave razgovore kako bi se prevazišla kriza oko Bregzita. Evropska komisija saopštila je da su tehnički razgovori usredsređeni na "prvi set koncepata, principa i ideja koje je Velika Britanija iznela".


EU je zatražila da Velika Britanija podnese pismene predloge kako da roba nesmetano prelazi preko irske granice bez skupih i dugotrajnih kontrola nakon što Severna Irska napusti EU zajedno sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.


Komisija kaže da je "neophodno da postoji potpuno izvodljivo i pravno operativno rešenje" uključeno u pravno obavezujući sporazum o Bregzitu.


PROČITAJTE JOŠ: EU UDARILA BRITANCIMA ULTIMATUM: Imate do kraja meseca da donesete predlog za Bregzit ili...Navodi se da je EU i dalje "voljna i otvorena da ispita sve takve predloge koji su u skladu sa ciljem bekstopa" koji Velika Britanija želi da ukloni, a koji se sada nalazi u sporazumu.


Bekstop je mehanizam koji od Velike Britanije zahteva da zadrži određena pravila EU kako bi izbegla čvrstu granicu između članice EU Irske i Severne Irske.