Britanski državni advokat postao je prva osoba koja je u toj zemlji osuđena po zakonu kojim se zabranjuje fotografisanje ispod suknje, a koji je uveden ove godine u cilju rešavanja takozvanih predatorskih zločina, potvrdila je policija.

Daren Timson-Hant (54) suočio se sa izricanjem kazne pošto je prošle nedelje priznao krivicu za korišćenje "operativne opreme" ispod odeće druge osobe u podzemnoj železničkoj stanici u Londonu 1. jula, prenosi Rojters.

Kako se navodi, fotografisanje ispod suknje postalo je posebno krivično delo u aprilu, a najveća zaprećena kazna je dve godine zatvora.

PROČITAJTE JOŠ - Neudate ljubomorne na udate

U ozbiljnijim slučajevima, presuda može uključivati i upisivanje u registar seksualnih prestupnika.

Sud je zabranio Darenu Timson-Hantu da putuje londonskom podzemnom železnicom, osim u slučajevima "medicinskih razloga, posete advokatima, zakazanih saslušanja ili razgovora za posao".

Takođe, zabranjeno mu je da koristi aparate kojima je moguće praviti fotografije na javnom mestu.

Britansko odeljenje za međunarodnu trgovinu potvdilo je da je Timson-Hant bio zaposlen kao vladin advokat do otkaza u avgustu, ali nisu mogli da kažu da li je bio deo tima u pregovorima za Bregzit.

Ovo je prva presuda po novom zakonu na teritoriji Engleske i Velsa, navodi Rojters i podseća da Škotska ima poseban zakon o toj oblasti.