Kina u utorak obeležava 70 godina komunističke vladavine velikom vojnom paradom u Pekingu proslavljajući se kao globalna supersila, uprkos godini štetnih trgovinskih tenzija sa SAD, nemirima u Hongkongu, međunarodnim kritikama o kršenju ljudskih prava nad muslimanskim manjinama i povećanja cena hrane, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) ocene zapadnih medija.

Pročitajte još: Kineski brodovi okružili američki nosač aviona

U pripremi demonstracije moći i snage na 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine, vlada je preduzela niz koraka pooštravajući bezbednosne mere, ukazuje Rojters i ističe da Komunistička partija ne dopušta da različiti glasovi pokvare atmosferu.

Vrhunac proslave 1. oktobra biće vojna parada kroz centar Pekinga, gde će vojska pokazati novu opremu. Između ostalog, očekuju se interkontinentalna balistička raketa "Dongfeng-41" koja može nositi nekoliko nuklearnih bojevih glava i stići do SAD u roku od 30 minuta, supersonični dronovi, borbeni avioni i tenkovi.

Na proslavu Kina nije pozvala strane lidere, ali će joj prisustvovati strani ambasadori sa sedištem u Pekingu.

Pročitajte još: Hongkong: Od juna 29 odsto uhapšenih su studenti

Običnim građanima neće biti dozvoljeno da prisustvuju, Peking će biti zatvoren, a one koji će priredbu posmatrati s trga, vlasti će lično odabrati posle procene "vernosti i pouzdanosti".

Ovogodišnji nacionalni dan je izuzetno osetljiv, jer je 1. oktobar praznik i na kineskoj teritoriji Hongkong, koji je u protekla tri meseca bio preplavljen masovnim prodemokratskim demonstracijama.

Nejasno je šta će se tog dana dogoditi u Hongkongu, ukazuje Rojters. Komunistička partija se ipak nada da će svet videti slike urednih vojnih jedinica i rasplesane civile u Pekingu, a ne ogromne proteste u Hongkongu.

Vojna povorka u utorak preko Trga Tijenanmen prikazaće najsavremenije vojno oružje s namerom da se pojača patriotski žar i podrška kineskoj Komunističkoj partiji, s predsednikom Si Đinpingom u središtu, piše agencija Frans pres.

AP Photo


Većina stručnjaka slaže se da, uprkos teškoj godini za Sija, nema ozbiljnih izazova za njegovu kontrolu, a neki od izazova su postavljeni u svrhu podrške ideološkim ciljevima zemlje uz upozorenje na antikineske snage.

Cilj vojne parade je da se prikaže izvanredni uspon Kine od do temelja opustošene ratom i glađu do moderne i snažne nacionalne države čiju ekonomsku i vojnu snagu, ukazuje agencija, mnogi gledaju sa sve većom zabrinutošću. Si će upotrebiti godišnjicu da pošalje poruku da "partija i kineska nacija mogu proći kroz teška vremena kako bi zemlja postala jača".

Posle osnivanja Narodne Republike Kine 1. oktobra 1949. Mao Cedung je godinama sprovodio reforme, kolektivizujući poljoprivredna dobra i brzo preuređujući društvene i ekonomske strukture, podseća AFP i ističe da je tokom Maove višedecenijske vladavine ubijeno ili prognano više miliona ljudi.

Posle Maove smrti 1976. Deng Sijaoping započinje razdoblje otvaranja i ekonomske reforme, ali je partija zadržala svoje autoritarne metode, šaljući vojnike i tenkove da uguše studentske demonstracije na Trgu Tijenanmen 1989. godine.

AP Photo


Si Đnping je ugasio svaku nadu u političke reforme pošto je preuzeo funkciju predsednika 2012. godine, pooštrivši svoju vlast, ukidajući civilno društvo i uklonivši ograničenja predsedničkog mandata da bi postao najmoćniji vođa zemlje od Mao Cedunga.

Izvanredni uspon Kine bio je najvažnija priča 20. veka, ali dok se država priprema za obeležavanje 70. godišnjice pitanje je ko je stvarno pobedio pod vladavinom Komunističke partije, ukazuje BBC ukazujući da su priče o mrtvima, zatvorenima i marginalizovanim mnogo skrivenije od priča o asimilaciji i uspehu.

AP Photo

Peking će drhtati od grmljavine tenkova, raketnih bacača i 15.000 vojnika koji marširaju, što je projekcija nacionalne moći, bogatstva i statusa koju će na Trgu Tijenanmen nadzirati predsednik Si Đinping. Proslavom 70 godina vladavine Komunističke partije, Kina priređuje jednu od svojih najvećih vojnih parada ikada kao čist politički trijumf, naglašava britanski javni servis.

Ipak, taj narativ političkog i ekonomskog uspeha, mada velikim delom istinit, nije potpun, ocenjuje BBC.

Poslednjih godina, u regionu Sinđang ;na zapadu Kine, prema procenama, milion i po ;muslimana, većinom Ujgura, smešteni su u masovne logore zbog njihove vere i etničke pripadnosti. Kina i dalje insistira da su to škole za stručno usavršavanje i da se tako sprečava domaći terorizam.

AP Photo


S druge strane, mnogi Kinezi koji su imali koristi od ekspanzije materijalnog bogatstva i prilika, u zamenu za stabilnost i rast možda će prihvatiti ili barem tolerisati nedostatak političke slobode i cenzure. Za njih, ukazuje BBC, parada bi se mogla posmatrati kao prikladna počast nacionalnoj priči o uspehu koja se ogleda u njihovom vlastitom.

Beležeći i proučavajući neke od ogromnih promena koje su uticale na kinesko društvo u poslednjih sedam decenija, profesorka sociologije sa Univerziteta u Pekingu Guo Juhua smatra da parada, koja Komunističku partiju stavlja na čelo i u središte priče, propušta stvarnu pouku - da je napredak Kine počeo tek posle Maoa, kada je partija malo popuštala. Prema njenim rečima, već "nekoliko generacija ljudi je prihvatilo istoriju koja je lažirana, lažna, glorifikovana i isprana".