Dopisnik holandske televizije NOS sa Bliskog istoka obišao je izbeglički kamp Al-Hol na severu Sirije u kome živi skoro 70.000 uglavnom žena i dece iz poslednjeg uporišta takozvane Islamske Države.

Iako kamp koji je pod kontrolom Sirijskih Kurda liči na omanji grad, sa različitim naseljima i svojom pijacom, život u njemu je sve samo ne normalan, a nemiri iz dana u dan rastu.

Pročitajte još: Džihadisti beže iz oslobođenog Kan Šejkuna dok Sirija zatvara obruč (VIDEO)

Nakon pada i poslednjeg dela kalifata u Baguzu u južnoj Siriji, desetine hiljada islamista iz ISIS-a odvedeni su u ovaj kamp.

Holanđanka Krisolita Tavares Varela je jedna od njih, a dopisniku holandske televizije ukratko je ispričala svoju priču.

Pre pet godina otišla je sa svoje dvoje dece u Siriju.

Pročitajte još: Erdogan: Nemamo izbora nego da delujemo sami u Siriji

Zbog čega i šta je tamo radila, nije rekla.

Danas, sa svoje ukupno četvoro dece, već pola godine živi u kampu Al-Hol.

Uprkos okolnostima i situaciji u kampu, Varela i njeno četvoro dece su dobro, ali želi da se vrati u Holandiju.

Kada i kako, još uvek je potpuno neizvesno.

Prema njenim rečima, u kampu je sve više nasilja, deca su sve frustriranija.

Ljudima je kampa dosta i žele da se vrate u svoje zemlje, koje ih ne prihvataju.

AP foto


Ekipi holandske televizije bilo je dozvoljeno da obiđu samo deo kampa u kome su Sirijci i Iračani, dok su stranci, između ostalih najmanje 12 Holanđanki, smešteni u takozvanom Aneksu, odvojenom delu kampa, odakle je i Varela dovedena za kratak intervju.

Varela dalje opisuje kako žene u kampu jedna drugu kontrolišu: Ukoliko bi skinula nikab, druge žene bi je kritikovale, možda joj čak i pretile.

Pošto žene ISIS-a, poreklom strankinje smatraju jezgrom takozvane Islamske Države, ograničena im je sloboda kretanja, a time i mogućnost korišćenja medicinskih i drugih usluga.

I tako je zapravo kalifat iz Baguza preseljen u kamp Al-Hol.

Predstavnica kurdske lokalne vlade Dilber Jusef to stanovište za holandsku televiziju potvrđuje, objašnjavajući: "Dok god su zajedno, utiču jedni na drugi. Žene iz kampa koje se odreknu ISIS-a, rizikuju da budu ubijene, kamenovanjem ili spaljivanjem."

Zbog toga je, prema njenim rečima, neophodno da međunarodna zajednica preuzme deo odgovornosti i zajedno sa Sirijom, sudi svojim građanima, u Siriji.

Tek tako ova izuzetno teška i komplikovana situacija može početi da se razrešava.

foto EPA


Za snimanje kampa Al-Hol ekipi holandske televizije bila je neohodna dozvola Sirijskih demokratskih snaga (SDF), vojnih snaga koje su pod vođstvom sirijskih Kurda pre pola godine porazile kalifat u Baguzu.

Sam obilazak i snimanje trajali su svega pola sata, jer je situacija u kampu izuzetno napeta i opasna.

To potvrđuje i oružani sukob između ISIS žena i kurdske ženske policije u kampu do koga je došlo prošle nedelje, nakon što su čuvari u jednom od šatora otkrili šarijatski sud pred kojim bivaju osuđene žene koje se ne drže strogih šarijatskoh zakona.

U oružanom sukobu jedna žena je izgubila život a sedam je ranjeno.

Oružje je u delovima prokrijumčareno u kamp, a postoji osnovana sumnja da se na isti način u kamp unose i eksplozivi.