Ruska svemirska agencija „Roskosmos“ patentirala je svemirski brod koji može da promeni oblik ukoliko mu se približi strani špijunski satelit, navodi se u objašnjenju uz opis patenta koji je predat Saveznoj službi za intelektualnu svojinu.

„Ovaj pronalazak pruža mogućnost smanjenja vidljivosti svemirskog broda promenom oblasti reflektujuće površine solarnog panela“, piše u objašnjenju.

Ideja „Roskosmosa“ je da napravi solarne panele koji se mogu transformisati iz ravnog stanja u poluloptu, smanjujući na taj način oblast reflektujuće površine i ukupnu vidljivost svemirskog broda. To je neophodno kako bi se letelica maskirala za strane satelite-inspektore koji mogu da prođu pored, a da ne primete svemirsku letelicu.

PROČITAJTE JOŠ - SAD: Rusija i Kina su pretnja za naše interese u svemiru

Kada špijunski satelit ode na bezbednu udaljenost, solarni paneli se ponovo šire.

„Na taj način tehnička mogućnost realizacije i praktični značaj solarnih panela ne izazivaju sumnje“, zaključuju autori patenta.

PROČITAJTE JOŠ - Američki plan za postavljanje oružja u svemir dovešće do svetske trke u naoružanju

Sateliti-inspektori su svemirske letelice koje mogu da se kreću u orbiti, vršeći nadzor sa najmanje moguće udaljenosti, beskontaktnu tehničku dijagnostiku i presretanje informacija sa drugih satelita.sputniknews.com