Demonstranti u Barseloni bacali su večeras rolne toalet papira, trećeg dana protesta zbog presuda katalonskim separatistima.

U glavnom gradu Katalonije okupile su se desetine hiljada ljudi, a organizatori kažu da su odlučili da bacaju toalet papir zato što "ima mnogo toga što treba očistiti".

Stotine policajaca je u pripravnosti zbog mogućeg izbijanja nasilja, nakon što je u protekla dva dana u sukobima u Barseloni i drugim katalonskim gradovima povređeno više od 200 ljudi.

Direktor katalonske regionalne polcije Pere Ferer rekao je da vlasti očekuju izbijanje novih sukoba sa radikalnim separatistima.

PROČITAJTE JOŠ - DEMONSTRACIJE ZBOG PRESUDE: Katalonskim separatistima dugogodišnja robija, povređeno 13 protestanata; Španski sud izdao nalog za hapšenja Puđdemona

Demonstranti iz više gradova Katalonije danas su krenuli u protestni marš sa namerom da do petka stignu u Barselonu.

Protesti su počeli u ponedeljak, pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova radi organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.