ZVUČI apsurdno, ali ishodom nedeljnih parlamentarnih izbora u Španiji zadovoljniji je desni blok nego formalni pobednici socijalisti. PSOE je dobila 120 mandata, tri manje nego u aprilu, što znači da će još teže doći do 176 poslanika, koliko je potrebno za izbor vlade. Još dalje su desničari iz Narodne partije i Voksa, ali njihov uspon od 50 novih mandata (zajedno) u odnosu na onaj od 28. aprila jasna je potvrda popravljanja rezultata. Izlaznost je bila 69,87 odsto, što je šest procenata manje nego u aprilu.

Nema koalicije koja se čini realnom, ali analitičari ukazuju na eventualne "dobitne kombinacije" ako nekim čudom dođe do dogovora lidera. Jedna takva kombinacija je takozvana velika koalicija, udruživanje socijalista i narodnjaka koji bi zajedno imali 208 poslanika, ali to je varijanta koja nikada nije postojala, pa ni sada nije verovatna. Jedina dodirna tačka je odnos prema teritorijalnom integritetu zemlje, ali sve drugo su razlike.

Druga matematički moguća varijanta je zbir mandata socijalista, partija koje se protive separatizmu i Građana. Zbir daje 180, četiri više od potrebne većine.


PROČITAJTE JOŠ -Fon der Lajen: Makron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana


Dok oni koji su dobili najviše glasova na sopstvenom primeru uče šta je Pirova pobeda i kombinuju kako da, eventualno, obezbede 176 glasova neophodnih za formiranje vlade, španska desnica zadovoljno trlja ruke. Narodna partija je sa 66 poslanika u aprilu prešla na 88, dok je ultradesni Voks, derivat "narodnjaka" sa radikalnijim stavom prema "jedinstvu države i nacije", više nego duplirao broj mandata, sa 24 prešao je na 52.

I ako se udruže, što se očekuje, neće biti ni blizu potrebne većine, niti imaju mnogo prostora za eventualne paktove ili koalicije jer malo ko od preostalih parlamentarnih stranaka deli njihove ekstremne stavove, ali činjenica je da se španska desnica probudila.


Santjago Abaskal AP Photo Andrea Comas


Verovatno je preterano reći da uspon Voksa predstavlja oživljavanje frankizma (Franko je, ekshumacijom, takođe na izvestan način učestvovao u predizbornoj kampanji, što nije išlo u prilog socijalistima), ali nema sumnje da je politika čvrste ruke opcija koju je podržalo 3,6 miliona građana (15,09 odsto).

Lider Voksa, partije osnovane 2013. je Santjago Abaskal, rođen 1976. Od 1994. do 2013. bio je član Narodne partije u Baskiji. U novembru 2013. napustio je "narodnjake" navodeći "nepomirljive razlike" povodom korupcije, politike Rahojeve vlade prema pripadnicima ETA, kao i povodom politike prema katalonskom i baskijskom separatizmu. Predsednik partije Voks postao je 20. septembra 2014. Tri puta mu je produžavan mandat. Neke od "tvrdih" izjava tipa "Imigraciji treba ukinuti svaku socijalnu pomoć" ili "Treba ukinuti abortus", sada se pokazuje, njemu i njegovoj partiji pomogle su da postanu treća snaga u španskom parlamentu.


Ostavka Rivere

PRVA žrtva nedeljnih izbora je Alberto Rivera, lider partije Građani, koja je sa 57 mandata pala na 10. On je juče u podne objavio svoju ostavku i napuštanje politike. Rekao je da je to moralni čin i da radi ono što su ga naučili u porodici.


Blokada granice

KAKO je bilo i najavljeno, katalonski separatisti su započeli trodnevne proteste. Granica sa Francuskom na prelazu Žonkera je blokirana, stvorene su kilometarske kolone koje se stalno povećavaju.