MILIONSKA ulaganja u naftnu industriju i energetiku Republike Srpske biće nastavljena i u ovoj godini. Rusi su najavili dodatne investicije u rafinerije i benzinske pumpe, dok Vlada intenzivno radi na projektima gradnje novih elektrana.

Ruska kompanija „Njeftegazinkor“, koja je privatizovala Rafineriju nafte Brod, Rafineriju ulja u Modriči i lanac benzinskih pumpi „Petrol“, ove godiće će u ova tri preduzeća uložiti oko 120 miliona evra, potvrdio je direktor kompanije Jurij Smirnov.

To je deo investicije od 730 miliona evra, koja će, kako kaže Smirnov, biti realizovana do 2016. godine. On kaže da je Rafinerija nafte Brod srce celog projekta, zbog čega će dobiti najviše novca - 90 miliona evra.

Ruski investitori kažu da će prioriteti u narednom periodu biti popravljanje logistike za otpremanje derivata iz Broda, kao i osvajanje tržišta u BiH i okruženju.

Osim ulaganja u naftni sektor, ambiciozni su i planovi Vlade kad je reč o jačanju domaćeg elektroenergetskog sektora.

MALE HIDROELEKTRANE U SRPSKOJ su ambiciozni i planovi izgradnje malih hidroelektrana, a reč je o investicijama austrijske i slovenačke kompanije, koje već grade male hidroelektrane na reci Ugar.

Najznačajnije aktivnosti u toku ove i naredne godine su izgradnja termoenergetskog bloka „Ugljevik tri“, HE „Dabar“, HES „Gornja Drina“, TE „Stanari“, HES „Srednja Drina“ i HE na reci Bosni.

TE „Stanari“, koju rade EFT i kineska kompanija „Donfang elektrik korporejšn“ trebalo bi da bude puštena u pogon do kraja 2014. godine.

Kompanija „Komsar enerdži“ namerava da u izgradnju termoelektrane „Ugljevik dva“ investira 400 miliona evra.

- Raspolažemo ogromnim energetskim potencijalom što nam omogućuje izgradnju novih elektrana, koje su naš strateški projekat.

- Cilj je da imamo siguran i stabilan energetski sistem - kaže za „Novosti“ ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

Uskoro se očekuje i završetak procedure izbora strateškog partnera za Gornju Drinu, posle čega kreće realizacija ovog projekta.


MODERNIZACIJA

OPTIMA grupa“ planira da dovrši modernizaciju postrojenja Rafinerije nafte u Brodu i da njen kapacitet proizvodnje nafte sa sadašnjih 1,2 miliona tona poveća na tri miliona tona godišnje - rekao je novoimenovani direktor „Optima grupe“ Aleksandar Đakonov.

- Nastojaćemo da ostvarimo sve zacrtane ciljeve, koje je pred nas postavilo rukovodstvo „Zarubežnjefta“, vlasnika nekadašnje Naftne industrije Republike Srpske, u okviru koje posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i lanac benzinskih pumpi „Nestro petrol“ - rekao je Đakonov.

Đakonov, koji je do sada vodio „Nestro petrol“, imenovan je umesto Jurija Belova, koji je prešao na novu dužnost u „Zarubežnjeftu“, gde će biti anagažovan na koordinaciji aktivnosti za modernizaciju Rafinerije u Brodu.