LJUBLJANA
SPECIJALNO ZA ”NOVOSTI”


Na 22. godišnjicu proslave Dana slovena
čke državnosti u Ljubljanu su pozvana sva veteranska udruženja, među kojima su i ona iz bivše Jugoslavije, koja imaju među simbolima srp i čekić i crvenu zvezdu. Prošle godine je desna vlada Janeza Janše zabranila učestvovanje veterana ”sa crvenom zvezdom” i simbolima nekadašnje države, a pitanje je hoće li predstavnici Janšinog SDS-a ove godine uopšte i prihvatiti poziv na dolazak na proslavu.

Naime, političke prilike u Sloveniji su se opet zaoštrile nakon presude bivšem premijeru za Patriju, pa su predviđene dve odvojene proslave i Dana državnosti. Na ljubljanskom Kongresnom trgu biće predsednik države Borut Pahor, ministri iz sadašnje vlade, diplomate, a druga proslava biće uz učešće pop grupa, gde će se manje govoriti o datumima i događajima koji su prethodili osamostaljenju Slovenije. Međutim, ”svoje” proslave najavljuju i drugi, pa i desne stranke koje žele da isključe sve koji su imali veze sa bivšom Jugoslavijom.

Sporna je i cena organizovanja zvanične manifestacije, za koju je prošla vlada tvrdila da je besplatna, a ispostavilo se da je koštala 86.000 evra. Ove godine očekuje se da će cena organizovanja svečanosti u Ljubljani da košta 120.000 evra.