MEĐU skoro 15.000 firmi sa blokiranim računom u Crnoj Gori poslednjeg novembarskog dana našlo se i preduzeće "Global Montenegro", koja se u javnosti pominje kao vlasništvo premijera Mila Đukanovića i njegovog prijatelja Vuka Rajkovića, kao i dve firme Miloša Marovića.

Ova brojka blokiranih firmi koju je je saopštila Centralna banka CG veća je u odnosu na mesec ranije za 1,2 odsto, dok je ukupni iznos duga 558,1 milion evra.

- To je dokaz da se biznis u Crnoj Gori zasniva na burazerskim ili partijskim odnosima, a o zaposlenima niko više ne brine - kaže za "Novosti" profesor dr Srđan Vukadinović, analitičar. - Samo onaj ko je blizak vlasti može opstati.

Preduzeće "Global Montenegro" u blokadi je 540 dana zbog duga od nešto više od 18.000 evra! I ovo nije jedina "muka" ovog preduzeća, jer se na nju nadovezuju minusi zbog neplaćanja poreza u budvanskoj opštini, pa je lokalna samouprava turističke metropole još početkom godine stavila hipoteku na zemljišni kompleks od 20.229 metara kvadratnih, na ulazu u grad na brdu Košljun. A radi se o dugu od 21,6 hiljada evra. Pre tri godine firma je oglasila prodaju zemljišnog kompleksa na kome je detaljnim urbanističkim planom "Podkošljun" ucrtan rezidencijalni kompleks od 42 vile. Atraktivni zemljišni kompleks kupljen je od porodice Rucović 2007, i to od kredita Prve banke u iznosu od 3,1 milion evra. Tada je osnivač firme bio samo Rajković, da bi Milo potom postao suvlasnik kada je "Global" podigao kredit od pet miliona.

Na spisku blokiranih su i firme Miloša Marovića. Preduzeće "Smart It", koje se našlo pod lupom Specijalnog tužilštva, jer je na navodno fingiranom tenderu kupilo 2008. godine zemljišni kompleks od 26.000 kvadrata u zaleđu Jaza, 1.771 dan je u blokadi, i to na iznos od 67.692 evra! U blokadi je i Marovićev "El mar" i to pet godina.

MISTERIOZNI MILIONI

Đukanovićevim imetkom svojevremeno se bavio i britanski "Independent", svrstavajući ga u društvo najbogatijih političara, njegov imetak se procenjivao na deset miliona funti! Ovaj list za crnogorskog premijera je naveo da je "misteriozno bogat".

I Svetozat Marović, prema pisanju stranih medija, sa familijom takođe "pliva" u bogatstvu. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal je preko sudskih organa u Švajcarskoj, zatražilo od banke HSBC dokumentaciju o navodnim tajnim računima njegove porodice na kojima, kako se spekuliše, leži 3,8 miliona dolara!