Verski praznik Preobraženje je i ove godine u manastirima Krka i Orahovica, u Dalmatinskoj i Slavonskoj eparhiji SPC, u znaku masovnog okupljanja vernika i kulturnih programa.

U manastiru Krka je uoči Preobraženja završila rad tradicionalna likovna kolonija u organizaciji Srpskog kulturnog društva "Zora" Knin-Beograd, a u prigodnom kulturnom programu u obližnjim Kistanjama je premijerno prikazan dokumentarni film "Moj zanat" posvećen nedavno preminulom kompozitoru i pevaču Arsenu Dediću.

Likovna kolonija "Umetničko bratstvo manastra Krka" je okupila nekoliko slikara, vajara i grafičara, koji su stigli iz Beograda, Knina i Kistanja. Radove nastale u koloniji poklonili su umetničkoj zbirci manastiru i Bogosloviji "Sveta tri jerarha", u kojoj je nekoliko stotina vrednih umetničkih radova - poklon svih dosadašnjih učesnika kolonije.

Uoči Preobraženja se u manastiru Krka služe večernje bogosluženje i bdenje, a danas na praznik, Sveta arhijerejska liturgija. Liturgiju je prošle godine, kada je obeležen jubilej 500 godina Bogoslovije u manastiru Krka, predvodio patrijarh srpski gospodin Irinej. Bogoslovska škola je u manastiru Krka otvorena 1615. godine i prva je škola za sveštena lica u srpskom narodu.

Večernje bogosluženje i bdenje, a danas na Preobaženje liturgija i potom kulturni program i zabava, održavaju se, po tradiciji, i u manastiru Orahovica u Slavoniji.