DOBOJ - Gradska vlast u Doboju traži strateškog partnera koji bi preuzeo JZU “Jovan Jovanović Zmaj”, kako bi je izbavio iz nelikvidnosti i regulisao više od dva miliona maraka prispelih obaveza i zaposlene.

Usvojenim zaključkom sa poslednje sednice Skupštine grada, ovlašćen je gradonačelnik Obren Petrović da raspiše javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača, kojeg će odabrati komisija.

JZU, sa pet apoteka i još pet apotekarskih stanica u Doboju i Petrovu, samo na ime duga glavnom dobavljaču firmi “Feniks” duguje 1,8 miliona maraka i još 675.000 maraka za investiciona ulaganja nastala nakon velikih šteta pretrpljenih pre tri i po godine, koje je taj dobavljač preuzeo na sebe. Sa druge strane, “Zmaj” od dužnika Fonda zdravstva RS potražuje 414.000 maraka i svega četiri hiljade KM od drugih dužnika.

Zbog toga će, stoji u obrazloženju zaključka, potražiti strateškog partnera, koji bi uz obaveze preuzeo i osnivačka prava, koja ima grad kao njen dosadašnji vlasnik i osnivač.

Međutim, sa ovim se očigledno neće složiti i veći deo ovdašnje javnosti, koja nije sa blagonaklonošću gledala na odnos vlasti prema ovoj ustanovi, smatrajući je odgovornom za popustljivost na agresivni nastup brojnih apotekarskih ustanova sa strane, koji su osvojili ovdašnje tržište i domaću ustanovu potisnuli u zapećak.

Na to je otvoreno već ukazala ranija dugogodišnja direktorka Snežana Mićanović, koja je zbog svojih protivljenja vladajućem SDS i gradonačelniku Petroviću pre dve godine i sama smenjena sa pozicije.

Mićanovićeva je zatim bez ustezanja optužila gradske vlasti da su ustupanjem prostora privatnoj apoteci u Domu zdravlja izvršile direktan udar na poslovanje ustanove čiji su osnivač i time obezbedile monopolistički položaj konkurentskoj apoteci.


"NA DOBOŠ"

KOMENTARIŠUĆI nove momente odnosno stavljanje “na doboš” ove značajne ustanove za obezbeđenje lekova za građane, bivša direktorka je bila još oštrija u izjavi za “Novosti”.

- Grad sada traži mađioničara da spase ustanovu koju su upropastili svesno i namenski - kaže Snežana Mićanović.