POSLE odluke Nastavničkog veća Gimnazije "25. maj" u Tuzima, a povodom incidenta koji se pre mesec dana dogodio u školskom dvorištu da se jedan broj učenika isključi, roditelj jednog od isključenih, u ponedeljak je u prostorijama škole fizički napao profesora sociologije čiji identitet u školi ne žele da saopšte.

PROČITAJTE JOŠ: Komšije "drže bukvice" Podgorici

Prema nezvaničnim informacijama čovek je iznenada fizički nasrnuo na profesora, koji je nekako uspeo da se odupre napadaču. Direktorka škole Miliana Dabović je kazala da je povodom aktuelne situacije, očekivana tenzija u školi na dan kada se formalizuje odluka o isključenju većeg broja učenika.

- Škola se prema tome odnosi sa punom odgovornošću. Trenutna situacija u školi je mirna - tvrdi Dabovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: Razgraničenje sa CG: Haradinaj hoće arbitražu

UPITNIK U MARTU smo pokušali da sprovedemo upitnik među svim srednjim školama u Crnoj Gori, međutim odgovor smo dobili samo od 15 škola, što govori koliko su te ustanove posvećene rešavanju ovog problema. Još više zabrinjava što nam je iz pet škola saopšteno da u njihovim školama ne postoje adekvatni programi prevencije vršnjačkog nasilja - naglašava Andrea Mićanović iz Unije srednjoškolaca Crne Gore.

Ovu školu nedavno su potresle dve masovne tuče učenika crnogorske i albanske nacionalnosti, a epilog je isključenje 12 učenika, dok su 22 kažnjena ukorom. Uprava škole je tada upozorila da neće tolerisati bilo kakvo nepoštovanje principa razumevanja i tolerancije, te da u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi nema mesta bilo kakvom nasilju. Ova odluka je podržana od Saveta roditelja, Učeničkog parlamenta i Školskog odbora.

Za eskalaciju vršnjačkog nasilja, prema rečima Kristine Mihailović iz Udruženja "Roditelji", krivo je celokupno društvo, a ne neka škola pojedinačno.

- Svi smo doprineli da se deca na takav način ponašaju. Podrška se mora pružiti detetu, ali i porodici i to od stručnih ljudi. Nažalost mi u Crnoj Gori nemamo razvijene servise podrške - kaže Mihailović.

Andrea Mićanović iz Unije srednjoškolaca Crne Gore, smatra da se nasilje u školama dešava u kontinuitetu i to ne samo u gimnaziji u Tuzima, već u velikom broju škola u Crnoj Gori.

- Mi već dve godine pozivamo nadležne institucije i sve druge zainteresovane da zajedno radimo na rešavanju ovog problema - dodaje Mićanovićeva.