ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


NAJČITANIJI hrvatski portal "Indeks" iz dana u dan objavljuje nove mejlove koji otkrivaju pozadinu donošenja Zakona o "Agrokoru", a koji su doveli do prinudne ostavke potpredsednice hrvatske vlade i ministarke ekonomije Martine Dalić.

Novoobjavljeni mejlovi pokazuju da je i premijer Andrej Plenković bio informisan o dogovorima koji su prethodili donošenju Zakona o "Agrokoru" i kasnijem angažmanu savetnika i konsultanata koji su dobili astronomske honorare. Konsultanti i advokati koji su zajedno sa bivšom ministarkom radili na zakonu, nazivaju se "grupom Borg", a tri puta ih je primio i premijer Plenković.

U toku izrade zakona svi su radili besplatno, ali su zato kasnije sve i te kako naplatili. Do sada honorari konsultanata koji rade na sanaciji "Agrokora" iznose "vrtoglavih" 70 miliona evra, i rastu iz dana u dan.

PROČITAJTE JOŠ - Plenković s koalicionim partnerima o Agrokoru

U priču o mejlovima i honorarima uključio se i Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), koji je preuzeo krivične prijave protiv Martine Dalić, podnete od strane stranaka Živi zid i Slobodna Hrvatska.

Martina Dalić,foto Tanjg

Opozicija u parlamentu traži ostavku premijera Plenkovića, a među onima koji ga najviše brane je poslanik SDSS-a Milorad Pupovac. Predsednik najuticajnije opozicione stranke SDP-a Davor Bernardić traži vanredne izbore, jer smatra da je zemlja dovedena u nemoguću situaciju, a da su objavljeni mejlovi ukazali na "aferu svih afera". Mnogi smatraju da je reč o većoj aferi od one sa "Fimi medijom", zbog koje je bivši premijer Ivo Sanader završio u zatvoru, a sada se čeka presuda u ponovljenom suđenju.