BIVŠI operativac CIA i jedan od vlasnika bezbednosne američke kompanije "Patriotik difens grup" iz Orlanda Brajan Skot, putem video-linka odgovarao je na pitanja tužilaštva i advokata odbrane u procesu koji se pred Višim sudom u Podgorici vodi protiv 14 osoba za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016. godine u Crnoj Gori, na dan parlamentarnih izbora.

Tužilac Saša Čađenović pitao je Skota da li su saznanja da je DF povezan sa ruskom obaveštajnom službom uticala da ne učestvuje u toj aktivnosti u Crnoj Gori.


PROČITAJTE JOŠ:
SLUČAJ „DRŽAVNI UDAR”: Amerikanac se ne seća

- Inicijalne informacije koje sam dobio za rusku obaveštajnu službu predstavljale su samo navode. Ali same optužbe da je možda uključena ruska obaveštajna služba u aktivnosti političke partije, u državi koja čini napore da se pridruži NATO, bile su značajan element da donesem odluku da se ne uključim - kazao je Skot.

Na pitanje kada je prvi put čuo za DF i od koga, svedok je odgovorio da je to bilo onda kada je sa Džozefom Asadom, takođe bivšim operativcem CIA, razgovarao da se njegova kompanija uključi u aktivnosti u Crnoj Gori, te da mu je Asad rekao da on radi za filmskog producenta, a ovaj za DF.

- Asad je navode da je DF povezan sa ruskom obaveštajnom službom smatrao nekredibilnim - rekao je Skot.

SDT Milivoje Katnić tražio je da Skot pojasni da li je njemu Asad kazao da se sve to radi za političku partiju DF, ili to nije tačno?

- Jasno sam juče naznačio koji su aspekti izveštaja FBI tačni a koji netačni. Ovi navodi tužioca nisu tačni - kazao je Skot.


PROČITAJTE JOŠ:
Optuženi za planiranje državnog udara u CG sa Sinđelićem se videli u Beogradu

PITANjA ODBRANE

Advokat odbrane Miroje Jovanović pitao je svedoka da li bi prijavio aktivnosti koje su usmereno protiv SAD i NATO.

- Da, prijavio bih, u razgovoru sa Asadom nisam primetio da je bilo šta usmereno protiv SAD i NATO - tvrdio je Skot.

Da li znate da su SAD tražile od Crne Gore da se ne otkrivaju podaci koje FBI ima o ovom sudskom postupku?

- Ne znam kakvi su odnosi američke vlade sa Crnom Gorom - odgovorio je Skot.