U Dubrovniku je danas održana svečanost povodom uključivanja šest kineskih policijskih službenika u projekat "Bezbedna turistička sezona" koji od 2006. godine sprovodi hrvatska policija.

Hina prenosi da će kineski policajci sa hrvatskim kolegama ove sezone tokom mesec dana sarađivati na tri lokacije: u Zagrebu, Dubrovniku i na Plitvičkim jezerima, a naredne godine planiraju da u Hrvatskoj borave dva meseca.

Navodi se da je saradnja ostvarena na osnovu sporazuma Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine.

Zamenik glavnog direktora hrvatske policije Željko Prša kazao je da projekat "Bezbedna turistička sezona" u poslednjih 13 godina uključuje i strane policijske službenike, a prvi su 2006. došli mađarski policajci.

"Svake godine sve je više kolega iz drugih država. Ove godine ćemo ih imati 89 policajaca iz 20 policijskih organizacija iz 18 zemalja. Odlučili smo da kineske policajce, koji su prvi put sa nama, po dvoje rasporedimo na lokacije gde ima najviše kineskih turista, zavisno od procene. To će doprinijeti većoj bezbednosti njihovih turista“, rekao je Prša.