UZ moćne glasove „Vukova sa Dinare“ i pevačkih grupa iz Knina i Udbina, u Velikoj Popini u Lici upriličeno je Popinjsko prelo posvećeno velikom srpskom književniku Branku Ćopiću (1915 - 1984), čija je majka Soja rođena u ovome selu.

Prelo je održano uoči Svetog Proroka Ilije, hramovne slave ovoga sela. Počelo je nastupom mladog narodnog guslara Saše Lukića, a završilo se dodelom zahvalnica donatorima za spomen dom „Branko Ćopić“ u kome je priređena izložbena postavka „Velike seobe Srba“.Pročitajte još: Ilindanski sabor u novom hramu

Učesnici su bili većinom meštani – pevalo se, prepričavani su događaji iz prošlosti, a bilo je i suza zbog onih koji su u poslednjim ratnim deogađajima napustili Popinu i sada žive u Srbiji, Kanadi, Skandinaviji...

Do pre nekoliko godina u Velikoj Popini, mestu udaljenom od Gračaca dvadesetak, a od Knina 30 kilometara, živelo je tek 20-ak srpskih duša a danas ih je više od 50. Veliki je to napredak, ali ipak neznatan jer je pre zloglasne hrvatske akcije „Oluja“ ovde bilo 700 žitelja.

Pročitajte još: Osveštana nova crkva u Petrovaradinu

- Meštani Popina ,kako ovi koji su ostali na svojim ognjištima, tako i u dijaspori, čine sve da selo održe u životu. Seoba je uvek bilo, ali su Srbi opstajali, opstaće i Velika Popina ako je mi ne zaboravimo - kaže Žarko Dimić, istoričar iz Sremskih Karlovaca i jedan od inicijatora Ilindanskog sabora koji je za ovogodišnji sabor priredio izložbu o istorijatu srpskih seoba.Ovogodišnje poselo začinili su i čuveni lički specijaliteti: basa, uštipci, vruća jagnjetina sa ražnja i vrsna lička šljivovica, a sve u organizaciji udruženja građana „Eko čuvarkuća“ koja već četiri godine izdaje časopis „Glas velike Popine“. Svečanosti je prisustvovao i ministar lokalne uprave i samouprave Branko Ružić.

Ova manifestacija potvrdila je naziv Velika u imenu sela koje nažalost još uvek nema javnu rasvetu. Popinjci govore da su njihova „svetla“ duhovne prirode i da će tako ostati sve dok bude bilo Velike Popine U znak zahvalnosti uručili su povelje glavnim organizatorima sabora Žarku Šepi i Đorđu Stojsavljeviću, koji su ujedno i urednici navedenog časopisa.

HARAMBAŠE U „BAŠTI SLjEZOVE BOJE“


DIČNU istoriju hajdukovanja ima Velika Popina.Iz tog mesta potekla su dvojica legendarnih hajdučkih harambaša Luka Labus i Lazar Škundrić. Pominje ih Branko Ćopić u "Bašti sljezove boje" Branko Ćopić.