Ne vidim da ćemo se sa Srbijom ikada složiti oko prošlosti, ali moramo zajedno raditi u cilju bolje budućnosti, rekla je večeras hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, komentarišući za N1 to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Oluju uporedio s progonom Ane Frank.

Vučić je večeras u obraćanju na skupu u Bačkoj Palanci povodom godišnjice progona Srba u Oluji, podsetio da su nacisti 4. avgusta 1944. godine provalili u sigurno skrovište jevrejske devojčice Ane Frank i odveli je u logor da umre, a da su oni "koji su, na isti taj dan, 4. avgusta 1995. godine provalili u krajišku sigurnu kuću, ubili više od dve hiljade ljudi i 250.000 prognali.

PROČITAJTE JOŠ: OBELEŽAVANjE DANA SEĆANjA NA ŽRTVE OLUJE: Vučić: Niko ne može da nam zabrani da se zovemo Srbima; Nisu priznali Jasenovac, neće ni "Oluju"(FOTO)

Hrvatska je predsednica večeras na pitanje regionalne N1 šta može danas da kaže, 23 godine nakon Oluje, rekla da je to bila besprekorna vojna akcija.

"Ponosna sam što sam ovde, što mogu biti deo događaja kojim zahvaljujemo hrvatskim generalima", rekla je Grabar Kitarović, koja je večeras u Kninu na centralnoj manifestaciji obeležavanja Oluje odlikovala hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

PLENKOVIĆ:SRBIJI PORUKE SARADNjE, ALI ISTINA SE MORA ZNATI

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Kninu da danas, 23 godine nakon vojno-policijske operacije "Oluja", Hrvatska šalje Srbiji i srpskoj manjini poruke istine, saradnje i mira, ali da Hrvatska želi i istinu o velikosrpskoj agresiji.

"Mi smo poslali brojne poruke u zadnje dve godine Srbiji u kojima želimo saradnju i mir, ali želimo i istinu. Za sve nas je nesumnjivo da je veliku agresiju izvršio Slobodan Milošević i velikosrpski režim na hrvatskoj teritoriji. Želimo da se srpska manjina u Hrvatskoj dobro oseća i radimo na tome stalno, stoga šaljemo poruke istine, saradnje i mira", izjavio je hrvatski premijer u razgovoru za HRT.

Razgovor je inače vođen ispred kninske tvrđave gde se večeras održava prijem za ratne komandante iz hrvatskog Domovinskog rata.

"Došli smo u Knin da odamo počast. Oluja je najveća vojna pobeda u istoriji Hrvatske, u samo četiri dana oslobođeno je tri četvrtine okupiranog područja Republike Hrvatske", rekao je Plenković, posebno istakavši ulogu hrvatskih generala Mladena Markača i Ante Gotovine koji su večeras odlikovani najvećim hrvatskim odlikovanjima, prenela je Hina.