ŽELEZNICE Crne Gore se suočavaju sa ozbiljnim problemima u poslednje vreme. Već nekoliko puta je javnost obaveštena o zastojima u prevozu, otkazivanju linija i slično, a problem prave nesavesni građani koji sa pruga odnose delove neophodne za normalno funkcionisanje vozova.

Samo u poslednjih desetak dana na crnogorskim prugama je nestalo 78 tegova koji zatežu kontaktnu mrežu na koju se voz priključuje, a za samo jednu noć na deonici pruge u podgoričkom naselju Zagorič ukradeno je 35 komada.

Najsvežiji "slučaj" se odigrao u nedelju uveče na liniji Bar - Podgorica, kada je voz "ostao u kvaru" nešto pre 19 časova u Golubovcima. Nezadovoljni putnici su u znak protesta nakratko blokirali magistralu, ali je Železnički prevoz Crne Gore brzo reagovao tako što su poslali nekoliko autobusa kojima su putnici prevezeni do Podgorice.

Pročitajte još - NOVI SKANDAL U ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU CRNE GORE: Voz zaustavili lopovi, putnici blokirali magistralu

Kao i uvek, građani kritikuju Železnicu zbog, kako kažu, njihovog neodgovornog ponašanja.

Građanski aktivista Dragoje Vlahović kaže da za ovakvo ponašanje neko mora da snosi odgovornost.

- Niko se njihovim vozovima, koji su u fazi raspada, ne vozi zato što to želi, već što ga je muka naterala - kaže Vlahović.

Iz crnogorske Železnice kažu da čine sve što je u njihovoj moći da se putnici prevezu bezbedno i na vreme, ali da su problemi često prouzrokovani nesavesnim i bahatim ponašanjem pojedinaca, koji odnose delove sa železnice.

TEGOVI

KRAĐA tegova koji osiguravaju da kontaktna mreža ne bude pokidana nije retka pojava. Najizraženija je krađa tegova na pruzi Nikšić - Podgorica na kojoj je od puštanja u rad ukradeno 600 komada, odnosno 15.000 kilograma tegova. "Majstori" su nedavno prešli i na druge deonice pa je za nekoliko dana bilo višesatnih zastoja na deonici Podgorica - Virpazar.