Premijer Andrej Plenković optužio je Srbiju da loše govori o Hrvatskoj u međunarodnoj zajednici na šta, kako je rekao, zvanični Zagreb odlučno odgovara.


Podnoseći izveštaj o radu vlade, Plenković je u parlamentu rekao da su odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostaljenja i "agresije", već i retorikom kojom se o Hrvatskoj loše govori u međunarodnoj zajednici.

On je rekao i da Hrvatska vodi brigu o svojim građanima koji žive izvan domovine i želi da ih poveže sa maticom, kao i da im obezbedi zaštitu u država gde su manjina.

Osvrnuvši se na opšte izbore u BiH, Plenković je rekao da je na njima po treći put dezavuisan smisao Dejtonskog mirovnog sporazuma.


PROČITAJTE JOŠ: Plenković vređao Srbiju

"Orkestriranim delovanjem izigrana je stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH, kojem su u nedelju Bošnjaci izabrali nominalnog predstavnika u Predsedništvu, uprkos plebiscitarnoj podršci Hrvata Draganu Čoviću. „To što se dogodilo loše je za stabilnost BiH i nepotrebno antagonizuje Hrvate i Bošnjake", ocenio je Plenković.

Što se tiče odnosa sa Sloveijom, Plenković je rekao da e dijalog o rešavanju graničnog pitanja nastavljen u obostranom interesu, te da je Hrvatska spremna da u dobrosusedskom duhu s novom slovenačkom vlado bilateralno rešimo to pitanje.

Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo zbog toga što osam poslanika nacionalnih manjina podržava njegovu vladu, te da se, kako je rekao, u partnerskom odnosu radi na ostvarivanju operativnih programa za manjine.

"Vlada štiti i unapređuje manjinska prava, usprkos njihovom sve glasnijem propitivanju. Inicijative kojima se želi smanjivanje prava manjina podrivaju dostignute demokratske standarde i vlada se tome protivi", rekao je, između ostalog, Plenković.