Branimir Glavaš, koji je odložao pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima tokom poslednjeg rata u Osijeku, sada poslanik u parlamentu, traži da mu kolege iz Sabora, Branimir Bunjac iz Živog zida i predsednik SDP-a Davor Bernardić, isplate visoku novčanu odštetu zbog povrede ugleda i časti iznošenjem, kako se navodi, neistina u javnosti.

Bunjac i Bernardić za Glavaša govore da je osuđeni ratni zločinac, pišu hrvatski mediji i podsećaju da je Ustavni sud, a potom i Vrhovni, ukinuli te presude.

Riječki Novi list piše da se Glavaš nije odlučio za tužbu zbog klevete, od koje zastupnike štiti imunitet, nego za građansku parnicu i pritom od Bunjca zahteva 100.000, a od Bernardića 150.000 kuna.

"Nisam imao drugog načina. Valjda će barem kad ih oderem po džepu shvatiti da ne mogu iznositi ovakve neistine. S obzirom na to da je Bernardić u nekoliko navrata tvrdio da sam osuđeni ratni zločinac, za njega je tarifa viša. Već traje proces protiv Slobodne Dalmacije, a zbog istih ću insinuacija za naknadu štete tužiti i portal "Indeks" te Jaroslava Pecnika", rekao je Glavaš.

Pročitajte još - Glavaš se vraća u Sabor

Zastupnik Živog zida je 10. oktobra na sedici parlamenta, tokom rasprave o godišnjem izveštaju predsednika vlade, kritikovao premijera Andreja Plenkovića da mu je, između ostalih, "saveznik Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac koji je putem Drage Tadića pokušao da podmiti čak i sudije Vrhovnog suda".

Glavašev advokat u dopisu Bunjcu ocijenio da je isključivi njegov cilj bio da oblati predsednika HDŠB-a. Podseća da Glavaš nije osuđeni ratni zločinac zbog toga što nije na snazi ni jedna osuđujuća presuda protiv njega.

"Naime, vama, kao i celoj hrvatskoj javnosti, poznato je da je Ustavni sud 12. januara 2015. godine ukinuo drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda izrečenu protiv Branimira Glavaša, a Vrhovni sud je 28. jula 2016. godine ukinuo i prvostupanjsku osuđujuću presudu Županijskog suda u Zagrebu od 8. maja 2009. godine, te nikakva presuda (nepravosnažna ili pravosnažna) ne postoji", navodi se u spomenutom dopisu.

Inače, Glavaš trenutno ima status optuženog.

Ponovljeno suđenje Glavašu počelo je u Županijskom sudu Zagrebu oktobra prošle godine i drugim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, u slučajevima poznatim kao "Selotejp" i "Garaža".

Glavaš je zbog tih zločina bio pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Glavaš i suoptuženi u tom slučaju - Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, izjasnili su se da nisu krivi za zločine.

Ustavni sud je početkom 2015. godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i predmet vratio na novo suđenje.

Protiv Glavaša je tada ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora, na koliko je osuđen zbog ratnih zločina u slučajevima "Garaža" i "Selotejp". I svi drugi optuženi bili su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Vrhovni sud je 2016. godine poništio tu prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i slučaj vratio na novo suđenje.

Do odluke Ustavnog suda 2015. godine, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u Bosni i Hercegovini, u koju je pobegao uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj i čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Glavaš se tereti za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju pravosnažne presude Glavašu, između ostalog, naveo da je Vrhovni sud pogrešio kad je na zločine počinjene posle međunarodnog priznanja Hrvatske primenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Glavaš se brani tvrdnjom da je žrtva političkog progona koji su naredili bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader i tadašnji vrh HDZ.