JEDAN od pet istorijskih mostova sagrađenih na rastojanju od oko 800 metara što predstavlja svojevrstan raritet, kameni most na Suvom potoku, ispod zidina Starog grada Bara, rekonstruisan je krajem decembra. Ova građevina s kraja 17. veka je zadužbina, ali ime ktitora nije poznato.

- Most na Suvom potoku je ulazna kapija u prirodni muzej maslinarstva, kulture i religije. Na ovom prostoru je gotovo 10.000 stabala maslina, od kojih je oko 1.000 stabala starije od 1.000 godina - ovim rečima je dočarao kameni most, arheolog Omer Peročević, koji je i predložio da se obnovi oronula građevina.

Most se nalazi u Džidžarinu, na stazi kroz maslinjake koja je, kad se realizuje projekat Društva maslinara Bara, deonica prvog Maslinarskog puta u Crnoj Gori...

Pročitajte još: Niče ćuprija na Verigama

DRUŠTVO maslinara je zajedničkim akcijama uspelo da očisti pešačku stazu koja vodi od ulaza u Stari grad, kroz lukove akvadukta niz padinu sve do reke i starog, kamenog mosta. Kako bi zaštitili prirodnu i kulturnu baštinu, a ovom putu dodali još jedan zanimljiv turistički sadržaj, sa zadovoljstvom su prihvatili predlog arheologa Peročevića da zajednički obnove i od propadanja sačuvaju stari most na Suvoj rijeci (Perinom potoku).

- Most je bio zarastao u visoko rastinje, kamene ograde su bile davno urušene, kaldrma je u većem delu bila oštećena, lagano je propadao i pretilo mu je urušavanje. Članovi Društva maslinara su sa entuzijazmom očistili sve rastinje sa mosta i okoline i spremili ga za radove na revitalizaciji. Dužina mosta iznosi dvadeset metara, a njegova širina na sredini je nešto više od dva metra - kazao je predsednik NVO Društvo maslinara Bar Ćazim Alković, ističući da se radilo strpljivo i sa puno ljubavi, a posao je završen za nekih 90 dana.

- Vodilo se računa o svakom kamenu, o boji cementa i maltera, o svakom detalju koji će most činiti sigurnim, a opet sa najviše sličnosti izvornom obliku. Ovo je jedini most u okruženju kod kojeg je sačuvan izvorni oblik u svim pojedinostima. Predstavnici Uprave za zaštitu kulturnih dobara su više puta obilazili most i pratili radove - rekao je Alković.

Arheolog Omer Peročević i predsednik Društva maslinara Ćazim Alković - Foto A. Baković


ZA rekonstrukciju mosta Društvo maslinara je, na konkursu Turističke organizacije Bara, dobilo 4.000 evra, od dela sredstava od boravišne takse koja se ulaže za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Bar.

Pročitajte još: Mostovi kao turističke atrakcije

- Kulturno dobro Bara koje je bilo na rubu propadanja, kameni most na Suvom potoku, doveden je u stanje koje zaslužuje i sada je na ponos svih nas, posebno ljudi koji su vredno radili na rekonstrukciji - kaže direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

Posle javnog poziva kao najpovoljniji ponuđač izabran je Suvad Osmanović, koji je u Baru već prepoznat kao prava osoba za poslove ove vrste.

- Most na Suvoj rijeci je zbog pozicije, teške pristupačnosti, jedinstven, neponovljiv - dragulj grada Bara, za čiju rekonstrukciju smo koristili kamen iz kraja. Teren je diktirao transport kamena, donošen je ručno - kazao je Osmanović.

VIŠE NAZIVA

MANjEG mosta sa više naziva retko gde ima - Most na Suvom potoku, Perin most, Ljubavni most...

- Ceo ovaj potez do kanjona Rumije zove se Perin potok. Neki ga zovu Perin most, neki most na Suvom potoku. Neko bi pitao - čemu most, a potok suv. Potok jeste suv sedam-osam meseci, ali kad se "nebo" sruči iznad Rumije i krene bujica nosi sve pred sobom - objašnjava Peročević.

Neki ga zovu i Ljubavni most. Naš sagovornik uz šalu reče da je most "čuvao" i obraz u minulim vremenima.

- Davno je rečeno, mostovi su najplemenitije građevine koje je čovek napravio. Koliko je tereta i blaga preneseno preko mostova. Dobročinstvo je spasti most.