ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

OBJAVLjENA foto - montaža koja je trebalo da kompromituje hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića izazvala je u Hrvatskoj neviđenu buru reakcija.

Na fotografijama, koje su preneli i hrvatski mediji, vidi se muškarac sličan ministru, uz prostitutku koja mu sedi na kolenima, dok se on sprema da uzme kokain. U pozadini se vidi i velika hidromasažna kada, a sve to je navodno snimljeno u nekom beogradskom apartmanu!

Hrvatska tajna služba je i pre nego su se fotografije pojavile u javnosti ustanovila je da je reč o dobro urađenoj foto-montaži, kao i da je fotografija zaista snimljena u Beogradu, u stanu koji se inače iznajmljuje preko interneta. Ministar Tolušić je u međuvremenu poručio da godinama nije bio u Beogradu.

Osnovno pitanje afere je naravno ko je i zašto sve ovo uradio? Hrvatski ministar je okrivio "bandu koja će veoma brzo da završi u zatvoru". On tvrdi da je razlog ovoj podmetačini to što je uveo red u sektor poljoprivrede i očistio ga od kriminala, a time i dirnuo u osinjak onih koji su protivzakonito koristili novac iz evropskih fondova.

Pročitajte još - Hrvatsku trese "afera svih afera"

Branio ga je i premijer Andrej Plenković, koji smatra da je reč o najpodmuklijem pokušaju fabrikovanja lažnih informacija i dodaje da "ovako nešto još nismo dosad videli".

Hrvatski ministar poljoprivrede Tolušić javnosti u regionu postao je poznat kada je povećao cene inspekcijskog nadzora voća i povrća za 200 odsto i time izazvao burne reakcije zemalja iz komšiluka, pa tako i Srbije. Nakon reakcija Brisela to je poništeno.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tolušić

Sam ministar ima i zanimljive detalje u biografiji, pa je u vreme dok je bio župan dao sam sebi nadimak "Roks" i hvalio se po medijima komentarima "bravo, župane". Na ambulanti u Novoj Bukovici je postavljena i tabla kojom mu se iskazuje zahvalnost. Tolušić tvrdi da se nepotrebno uvozi inostrana roba, pa čak i hleb, jer u Hrvatskoj svega ima dovoljno.

Vlada u Zagrebu je i pre ove afere počela sa pripremom zakona kojim bi bilo moguće kažnjavanje plasiranja lažnih vesti.

SPASLE GA ŠIMIKE

JEDAN od detalja koji su otkrili da je reč o prevari je taj da muškarac na slici nosi zaobljene cipele. Tolušić, međutim, uvek i samo nosi one "špicaste".