NEMA ništa od bojkota lokalnih izbora u opštini Tuzi zakazanih za 3. mart. Kako stvari stoje, na njima će ne samo učestvovati, tvrde opozicione partije, nego bi među njima moglo da dođe i do raskola. Princip nejedinstva još jednom je demonstriran na primeru ovih izbora, na koje deo opozicije izlazi u jeku najžešćih afera u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko decenija, dok su drugi spremni na bojkot.

- Afera "Koverat" do kraja je ogolila model "pobeda" DPS kad se uzima vlast kupovinom ljudske muke i vlada gaženjem Ustava i mimo volje većine građana Crne Gore. Samo slepom nije jasno da sada nema ni elementarnih uslova za bilo kakve izbore. Put do nesporenih izbora treba tražiti dijalogom i mehanizmima koji će moći garantovati temeljnu kontrolu inistitucija koje su sada partijske a ne državne, i time sprečiti dalje devastiranje svih državnih kapaciteta. Imajući to u vidu, učešće bilo koga iz opozicije na predstojećim izborima za opštinu Tuzi bilo bi višestruko štetno sa stanovišta javnog interesa i potrebe da se kroz promenu izbornog ambijenta stane na kraj izbornim zloupotrebama i privatizaciji institucija.

Ovo je bio poziv opozicione SDP Crne Gore ostatku opozicije da bojkotuju izbore u Tuzima, kome se pridružio i DF.

- Demokratski front neće nastupati niti predavati svoju listu za izbore u Opštini Tuzi - kazao nam je u petak u ime najjače političke grupacije u Crnoj Gori portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević.

Pročitajte još - Zakazana vanredna sednica Skupštine Crne Gore o aferama

On je ovakav stav koalicije obrazložio rečima da ne žele da daju legitimitet niti važnost tim izborima.

- Posebno u odnosu na procese koji su u toku, a koji se tiču ogoljavanja delatnosti Mila Đukanovića, u proteklom periodu, koje dokumentuje njegov doskorašnji partner Duško Knežević - kaže Kovačević.

SNP IZNENADIO IZNENAĐENjE za poznavaoce prilika u Crnoj Gori bilo je predavanje izborne liste za izbore u opštini Tuzi, nekada najjače i "najtvrđe" opozicione partije - SNP. Njenu listu predvodiće Kolja Ljuljđuraj. - Nema razloga čuđenju. Na izborima učestvuju i druge opozicione partije. Međutim, ima vremena, odluku Opštinskog odbora treba da potvrdi i Glavni odbor partije - kaže za "Novosti" lider SNP Vladimir Joković.

Opoziciona Demokratska Crna Gora, čiji poslanici bojkotuju rad u Skupštini Crne Gore, predala je izbornu listu, a nosilac će biti Štjefan Camaj. Predaja liste izazvala je čuđenje, jer su lideri Demokrata i GP URA Dritan Abazović potpisali i 21. marta prošle godine formirali koaliciju "Za 21. vijek", koja je nastupala na izborima u Podgorici, Bijelom Polju, Baru i Danilovgradu.

- Jednostavno nije došlo do dogovora između nas i URA. Naknadno nije prihvaćena naša ponuda, iako smo se ranije već dogovorili za zajednički nastup. Tada je ta ponuda bila prihvaćena - kazao je Camaj.

Predsednik mesnog odbora URA Tuzi Besnik Đonaj objasnio je da su imali pregovore, ali da nisu hteli da budu poniženi.

- Mi znamo našu snagu i ne mogu nam se nuditi nerealni uslovi. O nerealnim uslovima koje su nam Demokrate ponudile ne bih govorio, ipak su oni naši koalicioni partneri - prokomentarisao je Đonaj.

Pročitajte još - AFERA „KOVERAT“ PRED POSLANICIMA: SDP Crne Gore sazvala vanrednu sednicu Skupštine Crne Gore

U "varničenje" između koalicionih partnera umešala se DPS.

- Sva istina je da URA nije mogla da nađe toliko imena da sastavi i preda listu da bi se mogla kvalifikovati za izbore - istakli su u DPS, koji će na izborima nastupiti samostalno, dok će albanske partije biti u koaliciji.

"KOVERAT" JE SISTEMSKI problem

Demokratska Crna Gora u petak je predstavila podatke kojima ukazuje da, kako tvrde, jedan od najznačajnijih donatora vladajuće partije i kum predsednika države Mila Đukanovića, Dragan Brković, ima milionsku imovinu, a istovremeno za porez državi duguje gotovo 20 miliona evra.

Na konferenciji, poslanica Zdenka Popović istakla je i da se na aferu "Koverat", i sve što je prati, ne sme gledati kao na izolovani događaj, već kao na sistemski problem. (I. D. S.)

CRNU GORU NE DRMA NIKAKVA AFERA

CRNU Goru ne drma nikakva afera. Ovo je za Glas Amerike izjavio predsednik Skupštine i lider SD Ivan Brajović, konstatujući da su te teme vrlo prisutne u medijima.

- Ne želim da se bavim poslovima drugih državnih organa. U konkretnom slučaju državno tužilaštvo je krenulo u postupak, određene osobe su uhapšene, protiv određenih se vodi postupak. Sačekaćemo da vidimo rezultat tužilačke istrage. Odmah čim sam dobio zahtev, koji je u skladu sa poslovnikom, ja sam zakazao vanrednu sednicu Skupštine za 21. februar - kazao je Brajović.

(M. S.)