Od stalnog dopisnika: Zagreb


Rezimirajući četiri godine svog mandata, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je rekla da poziv upućen Aleksandru Vučiću da poseti Zagreb nije bila greška.

- Iako sve nije urodilo plodom, nakon te posete usledilo je više stvari koje su unapredile život hrvatske zajednice u Srbiji.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, hrvatska predsednica je naglasila da joj je prioritet da se reši sudbina nestalih.

- Aleksandar Vučić je prvi predsednik koji je izrazio želju da se to reši, ali do sada nije bilo rezultata. Dok ne bude pomaka na tom planu, neće biti ni uzvratne posete Beogradu - rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Pročitajte još: Kitarović: Važna saradnja sa Srbijom

Komentarisala je i reakcije Aleksandra Vučića u vezi sa nabavkom ruskih helikoptera i demantovala da je bilo ko iz zvanične hrvatske politike to problematizovao:

- Niko u Hrvatskoj nije izrazio sumnju u to što Srbija ulaže u svoju odbranu i bezbednost.

Uoči predsedničkih izbora u Hrvatskoj, koji će biti održani do kraja ove godine, Kolinda Grabar Kitarović je uradila veliki zaokret napuštanjem desne retorike.

- Da, učinila sam grešku kada sam rekla da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, a više puta mi je to rekao neko od mojih savetnika. Prihvatam stavove istoričara da je taj pozdrav neprihvatljiv i kompromitovan.

Najavila je da će ići i u Jasenovac ako se postigne dogovor da na komemoraciji budu i Jevreji i Srbi, jer joj je cilj postizanje zajedništva u Hrvatskoj.

Iako nije spomenula ko joj je rekao da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, odmah je reagovao njen bivši savetnik za unutrašnju politiku Mate Radeljić, koji je nedavno razrešen. Tvrdi da je nakon posete Aleksandra Vučića Zagrebu dobio od hrvatske predsednice nalog da u govorima koje je njegov kabinet pripremao izostavi spominjanje velikosrpske agresije i genocida u Srebrenici. Radeljić kaže da je tu molbu iskazao Vučić pre posete Zagrebu, a da se hrvatska predsednica toga držala.

Usledila je i reakcija Kancelarije hrvatske predsednice, u kojoj se kaže: "Ono što se dogodilo devedesetih je bila agresija na Hrvatsku u ime velikosrpske politike, a zločin u Srebrenici je i Međunarodni sud utvrdio kao genocid. I niko dobronameran to ne dovodi u pitanje".