Od stalnog dopisnika: Skoplje


POSLE upozorenja Ambasade SAD u Skoplju da "postoji pojačani rizik od terorističkih napada u Republici Severnoj Makedoniji", u više gradova ove zemlje u petak je sprovedena policijska akcija za sprečavanje ataka pripadnika Islamske države.

Na osnovama proverenih i pouzdanih, prethodno razmenjenih operativnih saznanja sa "partnerskim zemljama", u vezi sa opasnostima sprovođenja potencijalnih planova i namera za izvršavanje terorističkog napada na teritoriji Republike Severne Makedonije (RSM) od pripadnika radikalnih struktura i njihovih "logističara" islamista ID policijske jedinice MUP-a sprovele su u petak uveče operativno taktičke operacije i racije čišćenja mogućih organizatora i spremnih "bombaša".

Pročitajte još: PANIKA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Sprečen napad Islamske države

Pozivajući se na svoje izvore skopski portal "24 info" je u subotu objavio da je u pomenutoj policijskoj akciji "uhapšeno oko 20 pripadnika Islamske države". U pomenutoj veoma šturoj informaciji se precizira i da je akcija sprovedena u nekoliko gradova u zemlji i da je "zaplenjena velika količina oružja".

Te pojedinosti zvanično nisu navedene u saopštenju MUP-a u Skoplju.

Precizira se da je "u cilju ometanja terorističkog napada i ostvarivanja preventivne funkcije, MUP izradio plan mera i aktivnosti, obezbeđujući adekvatne naloge za njihovo sprovođenje. Nakon primljenih naloga na više lokacija na teritoriji zemlje izvršena su pretraživanja, oduzimanjem predmeta i uređaja povezanih s mogućim napadom. MUP nastavlja sa sprovođenjem akcija, navodi se u saopštenju MUP-a.

- Terorističke organizacije i pojedinci, inspirisani ektremističkom ideologijom, nameravaju da napadaju civile, uključujući državljane SAD koji putuju u inostranstvo. Teroristi sve više koriste nesofisticirane metode kako bi napali ljude na javnim mestima, uključujući pištolje, vozila i oštre predmete - navodi se u upozorenju na sajtu američke ambasade u Skoplju.

Da je produžena opasnost od džihadista u Makedoniji realna i stalna potvrđuje i činjenica da je u avgustu prošle godine u antiterorističkoj akciji "Ćelija", makedonska policija u saradnji sa partnerskim službama uhapsila sedmoricu makedonskih državljana koji su se borila u Siriji i Iraku. To je bio nastavak prethodne dve antiterorističke akcije "Ćelija 1" (u avgustu 2015. godine) i "Ćelija 2" (u julu 2016. godine).

Makedonska policija je u pripravnosti od terorista


U prvoj policijskoj akciji bilo je uhapšeno, a potom na zatvorske kazne do sedam godina robije osuđeno 11 osoba optuženih da su od oktobra 2014. do sredine 2015. godine vrbovali, regrutovali i upućivali makedonske državljane u terorističke formacije ID uglavnom u Siriji. Na kaznu od sedam godina robije, tada je osuđen imam Tutunsus džamije u Skoplju, Redžep Memiši, koji je priznao da je bio glavni organizator i ideolog džihadističke ćelije preko koje je najmanje 130 makedonskih državljana otišlo u Siriju i Irak...


TEMPIRANE BOMBE

SVI povratnici sa ratišta u Siriji, kako ocenjuju bezbednosni izvori u Skoplju, predstavljaju veoma veliku opasnost u zemlji i ukazuju da je "prevaspitavanje" uhapšenih i osuđenih pristalica Islamske države, gotovo bez ikakvog efekta. Oni i dalje predstavljaju "tempirane bombe" a njihova resocijalizacija je gotovo - nemoguća.