Nik Đeljošaj, lider Albanskog foruma, koalicije albanskih partija pobednica lokalnih izbora u Tuzima, kritikovao je lokalni DPS Mila Đukanovića i poručio da "onaj ko gubi ima pravo da se ljuti", ali ne da, kako je naveo, i da manipuliše.

Reagujući na kritike nekih crnogorskih partija koje su osudile slavljenje izborne pobede u Tuzima uz pokliče UČK i zastave druge države, Albanije, Đeljošaj, između ostalog, ocenio neprimerenim izveštavanje Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore o ovom događaju.

"Albanski forum je pobedio na izborima za Skupštinu opštine Tuzi. Birači u Malesiji su dali bezrezervnu podršku našem programu za ekonomski razvoj Malesije. Izborna kampanja i sam izborni dan je protekao u fer i u demokratskoj atmosferi, čemu su doprinos svakako dali učesnici izbora, ali i institucije koje su organizovale i sprovele izbore", saopštio je Đeljošaj, preneo je portal RTCG.

On je pozvao sve izborne liste da se, kako je rekao, okanu pokušaja promene volje birača, raznim postizbornim manipulacijama. Dodao je i da su svi potpisali regularno zapisnike.

"Nakon prebrojavanja su ponovo potpisani i za nas je ovo kraj, sve je čisto i jasno. Svim izabranim odbornicima čestitam, uz nadu da ćemo zajedno raditi na dobrobiti svih građana Malesije", rekao je Đeljošaj.

Istakao je da je slavlje u nedelju prošlo bez incidenata, dodajući da su građani Malesije tako pokazali visok nivo odgovornosti i kulture.

Pročitajte još - BRUKA U TUZIMA: Skandirali "UČK" slaveći pobedu; DPS: Neprimereno da se nacionalni osećaj na ovakav način ispoljava

"Naši simpatizeri u trenucima slavlja, nisu nikoga vređali, provocirali ili ugrozili," rekao je on u reagovanju.

"U Crnoj Gori žive razlicite nacije i vere, Albanci su dokazali i pokazali na delu da su branitelji građanske Crne Gore, za razliku od onih koji nas kritikuju," saopštio je Đeljošaj, ističući da slavlje uz albansku zastavu, neće ugroziti nijednu tekovinu crnogorskog društva, već da to pokazuje demokratski kapacitet države.

Svakako, kaže, svima je jasno da ovde nije problem slavlje koje su organizovale naše pristalice, nego pokušaj da se naš fenomenalan izborni rezultat i podrška građana koju smo dobili, stavi u drugi plan.

Prema njegovim rečima, oni koji gube imaju pravo da se ljute ali nemaju pravo da manipulišu.

“Albanski forum je odgovorna i dosledna politička organizacija, ali u potpunosti mirna, jer znamo da smo pobedili i znamo da slavlje naših pristalica nije ugrozilo niti će ugroziti bilo koga, naprotiv. Spremni smo da branimo sva dostignuća koja smo zajednički postigli, naravno svesni i spremni da ispravimo svaku eventualnu grešku”, istakao je.

On kaže da su brojke jasne, da Albanski forum ima stabilnu većinu sa manjim strankama, da li će to biti SD, Demokrate ili BS, kako je rekao, ne zavisi samo od njih.

“Mi i u prethodnom mandatu smo bili jedina opština u kojoj na vlasti nisu bile sve partije koje su na vlasti i na državnom nivou, nismo pravili buku, nego smo dostojanstveno prihvatili status opozicije i dali veliki doprinos kada je bilo potrebno da se podrži sve sto je bilo u interesu građana. Znamo da su ove brojke povod kampanje protiv nas, a zveštavanje RTCG-a, neprimereno", smatra on.

Pročitajte još - ZOVU ALBANCE U CRNOJ GORI DA KRŠE ZAKON O ZASTAVI: Platićemo, ali vijoriće se orao!

DPS nije završio nijedan kapitalni projekat, zato im je uskraćeno poverenje

Ima, kako kaže, partnersku puruku za DPS Crne Gore.

“Najbolje bi bilo da se upitaju zašto niko neće da ima posla i vlast sa lokalnim DPS-om Tuzi, jer svako ko se bavio tuđim dvorištem a preskočio svoje, pogrešio je. Za deset godina vladanja Malesijom, bukvalno nijedan kapitalni projekat nisu završili ali se nisu ni zalagali da nesto urade i zbog ovih činjenica građani Malesije su im uskratili poverenje”, naveo je Đeljošaj.

Kako dodaje, dve od tri partije njihove kolaicije su vlast na državnom nivou sa DPS-om.

“Sve naše partije su dominantno podržele sve politicke procese u Crnoj Gori i znamo da odvojimo lokalni i državni nivo. Državna vlast u kojem smo i mi, je u ovom mandatu dosta radila na napretku, a pogotovo ostvarivanju manjinskih prava, a jedan od zajedničkih projekata je i Opština Tuzi. Ne povlačimo se na pola puta niti zabijamo nož u leđa, istrajaćemo do kraja da sve sto smo zajednički zacrtali ostvarimo. Svako ko ne poštujue volju građana na demokratskim izborima će napraviti grešku”, zaključio je Đeljošaj.