PLjEVLjA - Odbornici opozicije u pljevaljskom lokalnom parlamentu uputili su inicijativu za razrešenje predsednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića (DPS).

Inicijativu za sazivanje vanredne sednice SO Pljevlja, upućenu predsedniku lokalnog parlamenta Dragiši Sokiću, na kojoj bi se raspravljalo o razrešenju predsednika, potpisalo je svih petnaest odbornika opozicije.

Kao razloge razrešenja predsednika Opštine opozicioni odbornici su naveli da predsednik nije podneo izveštaj o radu za prošlu godinu.

- Skupština opštine može razrešiti predsednika Opštine ukoliko ne podnese godišnji izveštaj o svom radu i radu organa lokalne uprave, u skladu sa zakonom do 31. marta tekuće godine za predhodnu godinu- navodi se u obrazloženju opozicije.
Oni navode da je Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine propisano da predsedniku prestaje mandat i ukoliko je osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim za vršenje funcije predsednika.

PROČITAJTE JOŠ - SKANDAL NA SEDNICI SO PLjEVLjA: Predsednik Opštine Đačić fizički sprečavao opoziciju da govori, umalo došlo do tuče

- Đačić je potvrdio nedostojnost funcije koju obavlja pravosnažnom osuđujućom presudom za krivično delo ugrožavanja sigurnosti- navodi se u obrazloženju opozicije i objašnjavaju da je Đačić prošle godine osuđen zbog pretnji ubistvom, partijskom drugu, jednom članu Opštinskog odbora DPS Pljevlja koji ga je kritikovao na sednici tog organa.On je zbog toga platio novčanu kaznu od 600 evra.

Opozicionari navode da je predsednik Opštine zaloupotrebio i službeni položaj na način što je od jula 2017. godine, duže od 20 meseci, neosnovano obračunavao za sebe zaradu po koeficijentu 18, 40 umesto 17, 29 koliko je propisano i time prekršio Odluku o zaradama lokalni funcionera opštine Pljevlja. Čime je, smatraju odbornici opozicije, ispunio elemente bića krivičnog dela 416 Krivičnog zakonika Crne Gore.