BRATSTVO Manastira Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta zahvalilo je policajcima koji su odbili naređenje pretpostavljenih da ruše krstionicu "Suza Njegoševa", koja je podignuta na pontu Ostrva cvijeća kod Tivta.

- Ovim putem želimo da se zahvalimo svim pripadnicima policije Crne Gore koji su odbili da učestvuju u rušenju naše svetinje, kao i onima koji su učestvovali u pohodu na našu svetinju, ali nisu hteli da uđu nasilno na manastirsko imanje - objavljeno je na fejsbuk-stranici manastira. - Hvala svima koji su radi sveštenog straha i poštovanja svetinje čojstveno i kao pravi naslednici crnogorskog dostojanstva sačuvali svoj viteški obraz.

Pročitajte još: RUŠENjE KRSTIONICE PODIGLO TENZIJE: Molitvom brane „suzu Njegoševu“

Koliko je policajaca odbilo da asistira izvršiteljima, još se precizno ne zna, mada se pominje brojka od njih tridesetak. Navodno su neki od njih skinuli i deo opreme i odustali od akcije. Iz Uprave policije nisu se oglašavali povodom ovih priča.

Podsećamo da su 2. aprila u četiri sata posle ponoći sa mora i kopna krenule policijske snage ka krstionici, koju je telima branilo oko dvesta vernika. Otpor je trajao uz pesme vaskrslome Isusu Hristu i zvona sa manastira, da bi potom tenzije bile spuštene, a sveštenstvo ponudilo policajcima da se okrepe čajem, sokom i sendvičima. Nakon tri sata boravka na manastirskom zemljištu, napustili su prostor koji su opsedali vernici iz cele Boke kotorske, među kojima je bilo i rimokatolika, kao i ljudi islamske veroispovesti.

GOLUBOVI

EPISKOP dioklijski Metodije i iguman Manastira Svetog arhangela Mihaila, Benedikt i sveštenik Miajlo Backović pustili su u nebo, nakon liturgije, jato belih golubova.

Episkop Metodije pušta goluba - Foto Miholjska prevlaka


STRAŽE I LITURGIJA

CRKVICA - krstionica i dalje odoleva odluci Ministarstva turizma i održivog razvoja da se kao navodno nelegalni objekat ukloni.

Svakodnevno se smenjuju straže odvažnih mladića koji čuvaju svetinju od najavljenog rušenja. Juče je na praznik Blagovesti svetu liturgiju u crkvici-krstionici služio episkop dioklijski Metodije.