UPRKOS tome što se crnogorski čelnici zaklinju u privredni oporavak severa Crne Gore, razmeću uloženim milionima, na području koje obuhvata 52 odsto površine države, živi nepunih 28 odsto stanovništva! Podaci o pražnjenju severa, posebno opštine Bijelo Polje, u koju se u protekle dve decenije iz državne kase "sipalo" neuporedivo više nego u ostala sredine na severu, deluju sve šokantnije od izveštaja do izveštaja MONSTAT-a (Zavoda za statistiku Crne Gore) o demografskim kretanjima.

- Tokom prošle godine sever Crne Gore napustilo je 1.882 građana. Ukupan broj stanovništva koje se selilo unutar Crne Gore u 2018. godini iznosi 6.631 stanovnik. Više su se selile žene, i to njih 3.508, što je 53 odsto od ukupnog broja preseljenih - navode u poslednjem izveštaju MONSTAT, u kom je zabeleženo da je najveći negativan saldo zabeležen u Bijelom Polju i iznosi 580.

Pročitajte još - Bijelo Polje: Što veća ulaganja, naroda je sve manje!

- U severnom regionu Crne Gore je evidentiran negativan migracioni saldo i govori o 1.882 osobe koliko ih se više odselilo sa severa, u odnosu na broj onih koje su prijavile boravak na području opština Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

Stanje u oblasti unutrašnjih migracija od 2011. do prvog decembra 2018. godine, posmatrajući procese doseljenja i odseljenja, još je poraznije. Opština Bijelo Polje u tom periodu u minusu je za još 3.213 stanovnika, tvrde u NVO "Euromost" koja se bavi ovim procesima i dodaju da je stanje na terenu znatno lošije.

Ovo mora biti alarm za Vladu, državne i lokalne institucije, koje konstantno navode da se u ovu opštinu ulažu milioni evra, kažu iz "Euromosta".

- Ako se pogledaju zvanični pokazatelji, odnosno rezultati popisa stanovništva, popis iz 1991. godine pokazuje da je najviše stanovnika na severu Crne Gore imala opština Bijelo Polje. Tačno 55.268 stanovnika. Dve decenije kasnije, u ovoj opštini se broj stanovnika smanjio za 9.217! Tačnije, spustio se na brojku od 46.051 stanovnika - ilustruju iz "Euromosta" brojkama pražnjenje opštine.

Pročitajte još - Crna Gora: Opštine pred blokadom

LOŠ ŽIVOT TERA LjUDE

NAJNOVIJI izveštaj MONSTAT-a samo potvrđuje ono što mi iz SNP ponavljamo, a to je činjenica da težak ekonomski položaj, loš standard i uslovi života teraju naše ljude da u velikom broju napuštaju svoje domove u potrazi za boljim životom. Skoro 2.000 ljudi samo u prošloj godini otišlo je iz naše države. Opštinski odbor SNP Bijelo Polje sa žaljenjem je primio i detalj, koji nas svakako mora zabrinuti, a to je da je trećina onih koji su napustili Crnu Goru iz Bijelog Polja - reakcija je Opštinskog odbora SNP Bijelo Polje.