SKANDAL nastao otkrivanjem više od 50 kilograma kokaina na ponosu Mornarice Vojske Crne Gore, školskom brodu "Jadran", trese region. U javnost je u nedelju isplivao detalj koji, naime, ukazuje, da je brod starina oko koga se otimaju Crna Gora i Hrvatska, već jednom poslužio kao "taksi" za prevoz narkotika!

Naime, Specijalno državno tužilaštvo, u čije ime zamenik glavnog državnog tužioca Saša Čađenović vodi istragu o otkrivanju kokaina na brodu koji je bio ne vezu u Tivtu, odakle je trebalo da krene na dvonedeljno krstarenje do Istanbula i Pireja, "skenira" detalj sa prošlogodišnjeg osmodnevnog krstarenja sa studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora do luke La Valeta na Malti.


PROČITAJTE JOŠ: Zaplena na „Jadranu“: Stariji vodnik "oficir" narko-kartela?

Prema dosadašnjim nalazima istrage, "pod lupom" je incident kada je u vodama Jonskog mora prišao gliser koji se, međutim udaljio posle davanja borbene uzbune na brodu i signaliziranja nepoznatom plovilu da se udalji. Sumnja se da je tada neko sa broda bacio u more teret na kome je bio GPS lokator, koji je navodno pokupljen iz glisera.

I dok iz Ministarstva odbrane i Vlade stižu čestitke na "izuzetno obavljenom zadatku" pripadnicima Obaveštajno-bezbednosnog direktorata i Vojne policije, koji su sprečili zloupotrebu školskog broda "Jadran", istovremeno se poručuje da se "neće dozvoliti kaljanje ugleda najsvetlijeg simbola crnogorske Mornarice".

Inače, prošlogodišnje krstarenje obuhvatilo je praktičnu obuku za 47 studenata Pomorskog fakulteta iz Kotora. Kako je tada saopšteno, studenti su obišli pomorske muzeje u La Valeti, sproveli obuku u Malta Pilots Research simulator centru i uvežbavali uplovljavanje dva kruzera u luku La Valeta.

Tada je sa Pomorskog fakulteta saopšteno "da je ovo školsko krstarenje proteklo bez ikakvih problema i da su realizovane sve planirane aktivnosti". Inače, hrvatska vlada je tada protestnom notom zahtevala od Vlade Malte otkazivanje gostoprimstva "Jadranu".


PROČITAJTE JOŠ: ZAPLENA KOKAINA: Uhapšen podoficir

PRIVEDENI STARIJI VODNICI

ZBOG sumnje da je znao za unošenje kokaina na brod priveden je stariji vodnik, član posade, Duško R. Nekoliko sati kasnije priveden je i njegov kolega po činu Miloš K., ali i još jedna osoba.