SOCIJALDEMOKRATSKA partija i Demokrate nisu uspeli da se dogovore oko prevazilaženja krize u kotorskoj vlasti. Inicijativa SDP za smenu predsednika Opštine Vladimira Jokića neće biti povučena i naći će se na današnjem dnevnom redu SO.

SDP je ranije predložio da se o spornom pitanju u vezi sa Lukom Kotor građani izjasne na referendumu, te da će, ukoliko Jokićev predlog bude podržan, ta partija odustati od njegove smene. Pre sastanka lidera opozicije i pokreta "Odupri se", prvi čovek Kotora kazao je da prihvata predlog raspisivanja lokalnog referenduma, ali da se oko detalja treba još dogovoriti. Ipak, Demokrate na kraju nisu prihvatile predlog SDP, te će Skupština opština Kotor danas razmatrati razrešenje Jokića.

SDP smatra da je odluka Skupštine akcionara Luke Kotor da se izgradi privezište za megakruzere preko puta Starog grada veoma štetno za Bokokotorski zaliv i turizam u tom gradu, kao i da gradonačelnik za to nema saglasnost Uneska, pod čijom je zaštitom Kotor. Tvrde da je pitanje koje su predložili da se građani izjasne o suštini problema.


PROČITAJTE JOŠ:
Kotor: Jokić prihvata referendum o luci

Međutim, iz redova Demokrata su istakli da bi odbornici trebalo da usaglase referendumsko pitanje, a jedan od lidera DF predložio je da se kompromis reši tako što bi građane pitali: "Da li ste za smenu Jokića?", ali je to predsedniku SDP Ranku Krivokapiću bilo neprihvatljivo. On je insistirao da se prihvati njihov predlog i odbio predlog da se organizuje još jedan pokušaj da se reše nejasnoće na sastanku lidera partija i odbornika kotorske vlasti.

PROVERA

- Prihvatajući inicijativu SDP, prihvatili smo i da se na takvom referendumu proveri i poverenje predsedniku Opštine Kotor. On se javno obavezao da će u slučaju negativnog ishoda referenduma, podneti ostavku - saopštio je generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.