NOVA groteska Sulejmana Ugljanina u vidu "Inicijative za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka", kojom njegovoj "državi Sandžak" treba da se pripoji osam opština sa severoistoka Crne Gore, nije izazvala nikakav politički zemljotres i u startu je odbačena. Od nekih je i ignorisana, jer stav najjače političke partije u Crnoj Gori - DPS, da, zasada, ne komentarišu inicijativu, govori dovoljno.

Inicijativom se zahteva specijalni status za teritoriju Sandžaka, ustav, formiranje skupštine, vlade i dobijanje guvernera, ali i da granice te oblasti čuvaju međunarodne snage. Sve to zahteva se za područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, ali i opštine u Crnoj Gori Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

Doskorašnji čelnik Bošnjačkog veća u CG Mirsad Džudžević nedavno je, za "Novosti", izjavio da BV podržava sve ono što se zasniva na osnovnim principima demokratije, a u cilju ostvarivanja manjinskih prava u skladu sa principima EU. Na pitanje o regiji Sandžak, on je kazao da je odgovor na to pitanje dao bošnjački narod koji je autohton u Crnoj Gori, na referendumu 2006. godine. Podržali su samostalnost Crne Gore sa preko 90 odsto svojih pripadnika, koji su glasali, što je odgovor da nema ništa od pravljenja bilo kakvih regiona od delova teritorije Crne Gore.

Pročitajte još - NOVI SKANDAL SULEJMANA UGLjANINA: "Stefan Nemanja je zločinac"

- Dešava se ono na šta je SNP upozoravao pre referenduma 2006. godine. Govorili smo da će uspostavljanjem granice Muslimani-Bošnjaci biti podeljeni, ali, oni su u Crnoj Gori glasali za tu granicu - kaže predsednik SNP Crne Gore Vladimir Joković, koji je kategoričan. - Nema teritorijalnog cepanja Crne Gore!

UJEDINjENjE - REŠENjE

- JASNO je da svaki proces separacije teritorije jednog naroda ima domino efekat. Ove težnje su poznate odranije, a jedini način za njihovo suzbijanje je u ponovnom ujedinjavanju. Srbija i Crna Gora samo kao jedna država mogu da ove teritorije bez problema drže pod svojom kontrolom - smatra portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević. - One ne moraju izvršiti formalno ujedinjenje i menjati svoj sadašnji status, već samo svoje ponašanje. Tu pre svega mislim na Crnu Goru u kojoj prvo mora da se smeni ova antisrpska vlast i neutrališu njene antisrpske alternative.