SPECIJALNO državno tužilaštvo pokrenulo je istragu kako bi bilo ispitano poslovanje sarajevske firme "Euro-Asfalt" u Crnoj Gori, koja je za tri godine dobila poslove vredne više od 60 miliona evra.

Ovo saznaju "Novosti" iz pouzdanih izvora, koji ističu da će u sklopu izveštaja biti ispitane i eventualne veze te firme i ministra pomorstva i saobraćaja u Vladi Crne Gore Osmana Nurkovića, kao i jednog člana njegove porodice.

Tužilaštvo želi da na čistac izvede govorkanja o iznenadnom prodoru ove firme u poslednje tri godine, odnosno do početka mandata ministra Nurkovića, bez obzira na to što se ime prvog čoveka Hameda Ramića, bliskog prijatelja lidera SDA Bakira Izetbegovića i donatora njegove stranke, pominjalo u aferi "Zadruga", koja je u BiH izbila zbog sumnje da se radilo o pranju velikih iznosa novca.

- Ne radi se o kratkom vremenskom roku, već o periodu dužem od tri godine. Osim toga, iznos koji se spominje predstavlja bruto vrednost ugovorenih radova koji su u toku. Sve poslove koje je firma "Euro-Asfalt" dobila, dobila je kao najbolji ponuđač, na transparentan i zakonit način, u okviru javno objavljenih tendera, te u okviru slobodnih tržišnih prilika. Kako ih je dobila u Crnoj Gori, firma "Euro-Asfalt" ih dobija i u drugim državama regije i EU - stigao je odgovor od prof. dr Nedima Ademovića, iz jedne advokatske kancelarije u Sarajevu.

Kompanija "Euro-Asfalt" negira poslovne i bilo kakve druge aranžmane s Nurkovićem, kao i sa članovima njegove porodice.

- Gospodina Nurkovića isključivo poznajemo kao ministra u Vladi Crne Gore - kaže advokat Nedimović, koji tvrdi da nema razloga da kompanija "Euro-Asfalt" bude pod bilo kakvim istragama u Crnoj Gori. - Važno je napomenuti da je istragom o kojoj govorite u BiH obuhvaćeno 600 privrednih subjekata na teritoriji Federacije BiH. Stoga smatramo da je tendenciozno i zlonamerno izvlačenje imena naše kompanije iz tog konteksta.


Pročitajte još - CG: Provera poslovanja u firmi Neksan


Nurković sa predstavnicima firme "Euro-Asfalt", Foto Vlada CG


PORUKA IZ KINE: IZMIŠLjOTINE!

ODGOVORNO tvrdim da su izmišljene sve priče o mojim vezama sa "Euro-Asfaltom", kaže, za "Novosti", ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković, koji se nalazi na službenom putu u Kini.

- Svi poslovi su odrađeni preko Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. Jedan od poslova je sklopljen pre mog imenovanja, ja sam samo potpisao ugovor. Drugi posao je išao preko Direkcije za puteve. Napominjem da je sve rađeno preko tendera i po pravnoj proceduri. Niti sam ja niti je bilo ko od članova moje porodice imao bilo kakve veze sa firmom iz Sarajeva. Za njih sam čuo prvi put kada sam potpisivao ugovor za projekat za koji je procedura bila okončana pre mog dolaska. Uostalom, sve se može proveriti - kaže ministar Nurković.