U HERCEG Novom je od danas, 15. juna do 5. septembra na snazi zabrana izvođenja građevinskih radova, u takozvanoj prvoj zoni. Ona obuhvata građevinsko zemljište uz more, sa kopnene strane od državne granice na rtu Kobila do gornjeg Njivičkog puta i raskrsnice sa Jadranskom magistralom, a dalje ispod magistrale uz more i 300 metara vazdužne linije iznad magistrale, sve do teritorijalne granice opštine Herceg Novi u Kamenarima.

U mestima duž rivijere do petka su radovi na više mesta bili u punom zamahu. Na većini plaža nasipa se pesak, betoniraju se nove ili grade male ponte. Hoće li ovi mali investitori stići da u roku obave poslove nije izvesno, ali se zna da će od zabrane i ovog leta biti izuzeti oni koji razvijaju projekte od važnosti za grad ili državu.

Dozvolu za rad tokom leta zasad je dobila jedino kompanija "Azmont" koja u Kumboru gradi turistički kompleks "Portonovi". Načelnica Službe komunalne policije Marija Andrić kaže i da se u izuzetnim slučajevima, nakon što investitor podnese zahtev, rešenjem koje donosi predsednik Opštine, može odobriti izvođenje građevinskih radova ako je reč o hitnim popravkama uređaja komunalne i ostale infrastrukture, nužnim radovima na popravci građevina kada zbog ošetećenja postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, o projektima od interesa za Opštinu i državu, kao i u drugim izuzetno opravdanim slučajevima.

Pročitajte još - Herceg Novi: Plaže nisu spremne, jedan zakupac ima dokumenta

Kontrolu poštovanja odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova obavljaće Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora. Kazne za firme iznose od 500 do 10.000 evra, za preduzetnike od 150 do 3.000, a za odgovorno lice u pravnom licu, kao i građane od 30 do 1.000 evra.

Zakupci plaža i ove godine su suočeni sa brojnim problemima, a u Udruženju zakupaca nedavno su ukazali da je zbog kasno raspisanih tendera skraćeno vreme za pripremu sezone.

- Kupališta još nisu uređena jer nisu svi zakupci potpisali ugovore sa JP "Morsko dobro". Ne mogu mašine da uđu jer nemamo dozvole za rad, pa Komunalna inspekcija piše kazne. Već je oko 20 prijava prosleđeno JP "Morsko dobro". Mi smo u procepu. Godinama ulažemo, dajemo lepu ponudu turistima, ali ove godine se sve iskomplikovalo. Zakupci su nezadovoljni. Prepliću se nadležnosti, napravili su haos pred ovu sezonu - kazao je predsednik Udruženja zakupaca plaža Slobodan Vujačić.

Pročitajte još - KRAJ RADOVA NA SVETINjI U HERCEG NOVOM: Uređena lepotica

On ističe da je od 101 zakupca sve papire za rad uspeo da obezbedi samo jedan, a uz sve ovo uveren je da kupališta ne mogu biti spremna do kraja meseca.

PRIVREMENA REŠENjA

DA bi se problemi prevazišli Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo izdavaće ove godine privremena rešenja za rad zakupcima plaža i privremenih objekata, potvrdila je sekretarka Suzana Memarović.

- Mi smo obišli neke plaže koje su spremne za sezonu, kako bismo ljudima izašli u susret i što pre završili deo posla. U privremenom rešenju koje će važiti do 1. oktobra navešćemo da je ono izdato na osnovu zapisnika i preporuke Ministarstva održivog razvoja i turizma i JP "Morsko dobro" - objasnila je Memarovićeva.