VEST da je nedavno desetočlana porodica prognanika sa Kosmeta Velimira Spasića dobila kuću na poklon, koju joj je uz pomoć dobrih ljudi sagradio Dobrotvorni fond Mitropolije crnogorsko-primorske "Čovjekoljublje", čija kancelarija radi pri Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici zadivila je javnost ne samo u Crnoj Gori. Jer, Spasići nisu bili jedini koji su dobili krov nad glavom od "Čovjekoljublja". Pre njih u Podgorici je izgrađena kuća za porodicu Janjušević, koja ima devet članova odnosno sedmoro dece, a dom je dobio i bračni par Stevanović sa šestoro dece. Ono što kruniše rad Fonda jeste izgradnja kuća - za jednu višečlanu porodicu godišnje!

- "Čovjekoljublje" je osnovano 2016. godine sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, a deluje pod upravom predsednika Upravnog odbora protojereja Branka Vujačića. Dobrotvorni fond funkcioniše kao veća celina na nivou Srpske pravoslavne crkve još od devedesetih godina prošlog veka, a kancelarija u Podgorici predstavlja samo jedan njen ogranak - priča koordinator Dobrotvornog fonda Mitropolije crnogorsko-primorske Vladimir Milunović.

S obzirom na to da humanitarna delatnost podrazumeva rad sa najosetljivijim slojevima društva, angažovani u fondu su svakodnevno upućeni na teške životne priče i gotovo nemoguće uslove života.

Pročitajte još - Desetoro Spasića u toplini svog doma

- Siromaštvo, glad i nevolju skoro uvek prate bolest i rastrojenost, pa je često teško izaći u susret svim potrebama ugroženog čoveka. Svoju humanitarnu pomoć Fond bazira na obezbeđivanju namirnica, lekova i garderobe. Nedavno je obezbedio sredstva za organizovanje dopunske nastave iz svih predmeta za decu korisnika koja pohađaju osnovnu školu - kaže Milunović i napominje da svi koji se prijave za pomoć moraju proći kroz određenu proceduru u kojoj se utvrđuje stepen ugroženosti. - Zbog ogromnog broja onih koji se javljaju za pomoć, Fond ponekad nije u mogućnosti da svima izađe u susret. U takvim slučajevima prednost se daje onim najugroženijim, a to su često porodice sa mnogo dece.

NARODNE KUHINjE MILUNOVIĆ napominje da su pod okriljem "Čovjekoljublja" osnovane narodne kuhinje pri hramu u Podgorici, potom u Beranama u okviru Eparhije budimljansko-nikšićke i u Bijelom Polju. Iz njih se dnevno nevoljnicima podeli gotovo 1.000 obroka.

Sredstva za ovu izgradnju se prikupljaju zahvaljujući prilozima iz kasica koje je Fond u saradnji sa Narodnom kuhinjom pri Hramu, rasporedio u nekoliko prijateljskih firmi i marketa, čime je omogućeno svim ljudima dobre volje da učestvuju u ovim poduhvatima. Svoj doprinos daju i velike građevinske firme i prodavnice ostalih materijala neophodnih za izgradnju kuće. Najveći priložnik ove organizacije je manastir Ostrog koji redovno odvaja donaciju od svojih sredstava.

HUMANOST JE ZADATAK SVIH

- ZA unapređivanje rada "Čovekoljublja" svakako je potreban ogroman trud, ali neizostavna je podrška celokupne zajednice. Sa uspešnim delima svi napreduju, ugroženi dobiju utehu, a priložnici blagoslov koji im tajanstveno daje snagu za nove pobede. Humanost je zadatak svih nas i uspeh misije ovog fonda je uspeh svih. Nadamo se da ćemo još bolje i kvalitetnije delovati na polju humanosti, jer po rečima iz Svetog pisma: Ruka dajuščago ne oskudjevaet - kaže Milunović.