U "LOKOMOTIVI evroatlantskih integracija", Crnoj Gori, nastaloj na, najblaže rečeno, sumnjivom referendumu, u subotu se desilo čudo neviđeno. Na Trojičindanskom saboru, dosad po svemu nezabeleženom skupu, zajedno sa svojim arhijerejima, sveštenstvom i monaštvom, na plus 35 u hladu, pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici vernici i građani raznih opredeljenja i boja, zavetovali su se i zakleli da će čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, ćivote srpskih svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove predaka!

- Tako nam Bog ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Vasilije Ostroški pomogli - poručio je u ime svih episkop Joanikije.

- Amin - zaorilo se pred hramom iz hiljada grla onih koje država nije uspela da spreči da dođu i zakunu se na vernost jedinoj i pravoj crkvi u Crnoj Gori.

Pročitajte još - ODBRANA SVETINjA U CRNOJ GORI: Odbijen zahtev Mila Đukanovića, Srbi rekli "NE"; Vernike blokirali 7 sati (FOTO+VIDEO)

Narodni sabor bio je odgovor silnicima na vlasti i njihovom "čedu" spakovanom u Zakon o slobodi veroispovesti, koji ljudi od struke, nosili mantiju ili građansko odelo, "krste" zakonom o otimanju svetinja i imovine SPC u Crnoj Gori.

Bio je to odgovor i vlastima, ali i onima koji zagovaraju slanje pisma Venecijanskoj komisiji. Onoj istoj u kojoj sede i intimusi takozvane i nepriznate CPC, čiji "povratak autokefalnosti" je svojim fanovima obećao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Doduše, ne na crkvenom, nego na partijskom okupljanju svoga DPS u Nikšiću, tako da ne treba da se čude na prvo čitanje reči mitropolita Amfilohija, koji je to uporedio sa namerom Ante Pavelića da stvori hrvatsku pravoslavnu crkvu.

Svoje je kazao i narod pristigao sa svih strana u Podgoricu. Možda je trebalo dodati i reči raspetog Isusa: Oče, oprosti im, ne znaju šta rade. Međutim, oprostiti može samo crkva. Narod pamti. Zna i da kazni, ali i da prezre, što je ponekad i gore od kazne.