Tužilaštvo BiH je u saradnji sa partnerskim institucijama iz Austrije, podiglo optužnicu protiv trojice državljana BiH koji su učestvovali u krivičnim delima usled čijih posledica je smrtno stradala državljanka Austrije, nakon čega su pobegli u BiH.

Tužilac Posebnog odeljenja za organizovani, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Feralda Gazibarić Gučanin (48) zvani Ferdo iz Travnika, Olivera Sivonjića (49) zvanog Oli iz Travnika i Dalibora Ivančevića (44) iz Banjaluke.

- Optuženi se terete da su u proleće 2011. godine, došli na područje Republike Austrije, te zajedno sa još dve osobe, pristupili organizovanoj kriminalnoj grupi osnovanoj radi izvršenja teških krivičnih dela razbojničkih i provalnih krađa u kuće i stanove građana Austrije, radi ostvarenja velike nezakonite imovinske koristi – potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte još - UHAPŠEN ZBOG KRAĐE BMW X6: Zaštićen od doživotnog robijanja

Prilikom provalne krađe 20. aprila 2011. godine, nakon što su nasilno ušli u kuću austrijske državljanke Elisabeth F. u mestu Gosau u Austriji, optuženi su vezali staricu koja se usled buke probudila, te je ostavili vezanu i začepljenih usta sa tkaninom, kako ne bi mogla dozivati pomoć, što je dovelo do smrti austrijske državljanke.

Sva trojica optuženika su i ranije osuđivani.

Dvojica počinilaca su ranije uhapšeni i osuđeni u Austriji, a preostala trojica su pobegli u BiH i bili su nedostupni austrijskom pravosuđu. Nakon saradnje sa institucijama BiH, predmet je ustupljen pravosuđu BiH.