Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je povodom Predloga zakona o slobodi veroispovesti da je Crna Gora odlučna da rešava veoma delikatno pitanje crkve, ali i da je očekivao više od Saveta opštih poslova Evropske unije koji nije dao zeleno svetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Đukanović, koji je na poziv ambasadora Rumunije Ferdinanda Nagija, bio gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije (EU) akreditovanih u Crnoj Gori, rekao je da prilikom rešavanja pitanja crkve neće nasedati na provokacije i uzdržavaće se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese.

Pročitajte još: Mirna vređa i preti: Milo će vam doći glave

Crnogorska vlada usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji predviđa da sve verske zajednice, pa i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta. Mitropolija crnogorsko-primorska oštro se protivi tom zakonskom rešenju i traži da se povuče.

Povlačenje zakona tražio je od Vlade Crne Gore prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte još: ĐUKANOVIĆ U BERANAMA: Nema države u državi

Vlada u Podgorici je odbila Vučićevu "molbu" i poručila da "ne dopušta bilo kome" da utiče na njene odluke.

Đukanović je naglasio značaj tajminga sastanka u kontekstu juče usvojenih zaključaka Saveta za opšte poslove, nedavno održanih izbora za Evropski parlament i objavljenog izveštaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana (ZB), kao i diskusija o strateškim kretanjima EU i njenog odnosa prema regionu.

On je ocenio da su zaključci Saveta ispod onoga što su bila očekivanja Zapadnog Balkana, napominjući da bi bolje bilo za stabilnost regiona i Evrope, kao i ekonomskog i demokratskog razvoja, da je postignut viši nivo kompromisa.

"Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u saglasju sa onim kako ga mi iz regiona vidimo, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom", kazao je Đukanović.

On je dodao da region Zapadni Balkan nikada neće biti stabilan bez integracije, i ne može doživeti potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja.

Zato je, prema oceni Đukanovića, izuzetno važna buduća umešnost evropske politike, da nađe balans između onoga što su očekivanja prema Balkanu i Evrope kao globalnog igrača.

Savet opštih poslova Evropske unije nije dao zeleno svetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali su ministri obećali da će u drugom polugođu doneti "jasnu i sadržajnu" odluku.