PROGLAŠENjE Solane u Ulcinju parkom prirode preduslov je da se sačuva mesto za sva živa bića koja gravitiraju na tom području, a posebno da se pokrene proizvodnja soli, ocenio je Bojan Zeković iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica. Ključno je, poručuje, što se time zaustavljaju sve ideje i planovi koji su predviđali izgradnju turističkih objekata.

- Ovom odlukom zatvaraju se vrata za sve planove i ideje kojim je ovaj prekrasni prostor trebalo pretvoriti u hotele i naselja slična onima kojih ima širom naše obale. Taj prostor jeste zapušten i propao, stanje nije idealno, ali sada imamo šansu da se situacija popravi, da se revitalizuju bazeni i Solani vrati njena osnovna delatnost, fabrika soli - kaže Zeković.

I u NVO "Ozon" pozdravljaju odluku da Solana postane park prirode. Kažu, to garantuje nova ulaganja.

- Mi smo već ponudili inovativna tehnološka rešenja, održali prezentaciju i dokazali da je moguće na tom prostoru proizvoditi solarnu energiju iz bazena soli. Ta energija bi pokretala pumpe i proizvodnja soli bi bila dobro organizovana. Sada je to najveći trošak. To smo predstavili vladi i sada očekujemo da se udruži struka i nauka i da se sve to stavi u funkciju - rekao je Aleksandar Perović iz NVO "Ozon".

Pročitajte još - Ulcinjska Solana park prirode

Dodao je kao i Zeković da je područje ulcinjske solane godinama devastirano i da je sada šansa da se situacija popravi.

- Imamo mogućnost i obavezu da kroz sadašnji status, parka prirode, dovedemo Solanu u takvo stanje da budemo ponosni na taj zaštićeni prostor i da je predstavimo kao "biser" ne samo Ulcinja, Crne Gore, već i Balkana, a i šire - istakao je Perović.

Lokalni parlament u ponedeljak je usvojio odluku da Solana dobije status parka prirode. Sledeći korak je formiranje privrednog društva za upravljanje, a u civilnom sektoru se nadaju da će taj posao biti poveren stučnim ljudima koji će znati da zaštite područje i učine ga turističkom atrakcijom.

STALNI GOSTI

NA Solani, "kulturnoj laguni", registrovano je više od 240 vrsta ptica. Svake godine bude ih i do 20.000, a u proleće po 1.200 na sat, odnosno i do 10.000 dolazi u jatu. Solana je i prolazna stanica za više od 40.000 selica u prolećnim mesecima, podaci su Centra za proučavanje i zaštitu ptica.