Učenici srpske nacionalnosti su verbalno ali i fizički napadnuti u Osnovnoj školi "Dragiša Ivanović" u Podgorici, a uprava škole i nastavnici nisu na to reagovali.

Glavni akter neprimerenog ponašanja je učenica osmog razreda K. P, koja je prvo pevala ustašku pesmu "Čavoglavu" ispred zbornice, i to u prisustvu dežurnog nastavnika M. B, koji nije reagovao, prenosi in4s.

Pročitajte još: MIRNA NIKČEVIĆ NE MIRUJE: Juriš na Amfilohija (FOTO)

Ona je u školu donela i nož koji je stavila pod grlo učenici J. P, pa je nastavnica prekinula čas i pozvala razrednu.

Učenica K. P. je, takođe, napala učenike J. P, B. I, P. Š. i J. J. koje je udarala pesnicama i nogama, pa su narednog dana u školu došli roditelji napadnutih učenika, ali umesto da se situacija smiri, došlo je do konflikta sa roditeljima K. P.

Učenica je napala verbalno i učenika D. Đ. kome je zapretila: "Videćeš ti, Srbine, šta te čeka".

Pročitajte još: NOVI IZLIVI USTAŠTVA U HRVATSKOJ: Gradi se fontana u obliku slova „U“

Učenica je u školu donosila i improvizovane letke, rukom pisane, koje je delila po razredu, a na kojima piše: "Marš, Srbi, napolje. Crnom Gorom upravljaju Hrvati".

Niko od nadležnih u školi i crnogorskom ministarstvu prosvete nije se, zasad, oglasio o tom slučaju, navodi portal.PODGORIČKA ŠKOLA: POMENUTI DOGAĐAJ SE UOPŠTE NIJE DESIO U NAŠOJ ŠKOLI


Uprava crnogorske osnovne škole "Dr Dragiša Ivanović" je demantovala informacije o navodnom napadu na učenike srpske nacionalnosti u toj školi.


U demantiju škole dostavljenom Tanjugu piše da se on odnosi na "informacije, a zapravo dezinformacije o navodnom incidentu" za koji navodi da se "uopšte nije desio" u toj školi.


"Naime, pomenuti događaj se uopšte nije desio u našoj školi, i plasirane informacije nisu istinite. Nadamo se da će mediji u cilju objektivnog informisanja javnosti, a posebno u cilju zaštite maloletne dece, ubuduće mnogo više povesti računa da tekstovi koje plasiraju budu tačni i provereni iz relevantnih izvora", piše u demantiju.


U njemu se dalje ocenjuje da je "plasiranje potpuno neistinitih informacija strašno, a još strašnije kada su u njega upletena deca".


"Zato apelujemo kako na medije tako i na sve nadležne organe da zaštite škole od plasiranja neistinitih informacija, koje ugrožavaju naš rad i dobrobit dece. Slažemo se da na nasilje treba hitno reagovati, ali ukoliko se desi. U našoj školi deca su bila i biće zaštićena u delu naših nadležnosti, ali bi svi, pa i predstavnici medija, takođe decu trebalo da štite. Od sebe samih, pa nadalje", zaključuje se u demantiju.

On je upućen povodom vesti portala in4s.net da su učenici srpske nacionalnosti verbalno, ali i fizički napadnuti u osnovnoj školi "Dragisa Ivanović" u Podgorici, a da uprava škole i nastavnici nisu na to reagovali.


VLADA I MINISTARSTVO TRAŽE REAKCIJU ZBOG NAVODNO LAŽNE VESTI

Crnogorska vlada najoštrije je danas osudila, kako tvrdi, lažne medijske napise, koji imaju za cilj širenje mržnje i netrpeljivosti, izmišljotina i podvala o navodnom incidentu u jednoj podgoričkoj školi, te pozvala tužilaštvo da odlučno reaguje.

Lažnu informaciju je, kako se navodi, objavio podgorički portal IN4S, kao "osmišljenu propagandu usmerenu protiv Crne Gore i svih njenih građana".

Pomenuti portal je objavio ranije danas da su učenici srpske nacionalnosti bili verbalno i fizički napadnuti u školi "Dragiša Ivanović".

Posebnu su, kako kažu iy crnogorske vlade, zabrinuti što takvi ataci ne zaobilaze ni decu u crnogorskim školama, koje su "primeri suživota i tolerancije koja krasi našu zemlju".

"Pozivamo Tužilaštvo da odlučno reaguje i stane na put širenju nacionalne mržnje i netrpeljivosti čiji je jedini cilj ugrožavanje mira i stabilnosti u Crnoj Gori", poručeno je iz vlade, preneo je portal RTCG.

Na informaciju objavljenu na portalu IN4s, reagovalo je i Ministarstvo prosvete Crne Gore saopštenjem da, prema informacijama dobijenim od škole, nikakvog incidenta te vrste nije bilo.

I ministarstvo je pozvalo nadležne državne organe da, kako kažu, hitno reaguju i preduzmu sve zakonom predviđene mere i radnje, u cilju brzog otkrivanja i sankcionisanja svih onih koji na ovakav način uznemiravaju javnost.

Smatraju da je lažnim informacijama crnogorski obrazovni sistem zloupotrebljen, te da to više ne bi smelo da se ponovi ni sa jedne adrese, radi širenja nacionalne i verske netrpeljivosti.